2009-04-20 08:48:58• hírek • MTI/AFP/ANSA/EFE

Fidel Castronak elege van az embargóból

Ismét a Kuba elleni amerikai embargó feloldását követelte Fidel Castro volt kubai elnök.

A kubai forradalom vezetője a hivatalos cubadebate.cu internetes oldalon helyi idő szerint vasárnap közzétett kommentárjában úgy vélekedik, hogy Barack Obama amerikai elnök az amerikai államok Port of Spain-i csúcsértekezlete végén tartott sajtókonferenciáján "kemény és kitérő választ" adott a blokád lehetséges feloldásával kapcsolatban.

Castro emlékeztetett arra, hogy "a Kuba elleni kegyetlen blokád emberéletekbe került, és sok szenvedést okozott". "Nem lehet mentség semmilyen igazságtalanságra, semmilyen bűnre, függetlenül attól, hogy mikor követték el azt" - hangsúlyozta.
A 82 éves Fidel Castro arról is írt, hogy Obama "csaknem egyidős" az 1962 márciusában elrendelt blokáddal (az amerikai elnök 1961. augusztus 4-én született), és megemlítette, hogy kettejük születésnapja között mindössze kilenc nap van a naptárban (Castro augusztus 13-i), bár ő már "csaknem kétszer annyit élt".

Az amerikai elnök elismerte, hogy a közel öt évtizede tartó amerikai blokád "nem működött", de, a kubai "emberi jogi mulasztásokra" hivatkozva elvetette azt a gondolatot, hogy "egyik napról a másikra" feloldják a korlátozásokat. Az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) csúcstalálkozója záródokumentumáról éppen ezért nem született konszenzusos megállapodás a 34 részt vevő tagállam között, mivel több baloldali rendszerű ország vezetője, Hugo Chávez venezuelai elnökkel az élen, elfogadhatatlannak tartotta a Kuba elleni embargó kérdésének megoldatlanságát,  valamint a szigetország távoltartását a csúcstól. Kubát 1962-ben zárták ki az AÁSZ-ból.

Obama még a csúcs előtt közölte, hogy kész a párbeszédre, arra, hogy "új irányt" adjon Washington és Havanna kapcsolatainak. Raúl Castro kubai elnök válaszában leszögezte: nyitott a Washingtonnal való párbeszédre "minden témában, beleértve az emberi jogokat, a sajtószabadságot, a politikai foglyokat", de csak "egyenlőségi alapon" és "a kubai szuverenitás tiszteletben tartásával".

Fidel Castro bár visszavonult, néha még politizál

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: