2008-02-20 11:39:38• hírek • Szatmar.ro

Fidel Castro lemondott, de ki lesz az utódja?

fidel_castroAz államfői tisztség betöltésére a legesélyesebbnek Rault, Castro öccsét tartják.

A kubai parlament vasárnap dönt arról, ki legyen Fidel Castro utóda az államfői poszton. A legesélyesebb jelöltnek Castro öccsét, Rault tekintik, de az 56 éves alelnököt, Carlos Lagét is sokan emlegetik. A 49 éve hatalmon lévő, 81 éves Fidel Castro ma jelentette be lemondását.

Fidel Castro lemond a kubai államtanács elnöki (államfői) tisztségéről - jelentette be kedden a kommunista párt hivatalos szócsövének számító Granma című újság internetes kiadásában maga Castro.

„Nem fogom megpályázni és nem fogadom el, ismétlem, nem törekszem rá és nem fogadom el az államtanács elnöki tisztségét és a főparancsnoki posztot” - írta a kubai elnök (még hétfői keltezésű üzenetében), aki betegsége miatt csaknem 19 hónapja nem vesz részt a hatalom gyakorlásában.

Kubában a belső ellenzék reménykedik, de óvatos Fidel Castro lemondása után. Sokan úgy tartják: mivel nem változott semmi, amikor Castro másfél évvel ezelőtt betegsége miatt átruházta a hatalmat öccsére, aligha fog bármi változni ezután. Vannak ugyanakkor, akik úgy gondolják: Raúl Castro vezetése alatt több lehetőség nyílik a változtatásokra, főleg gazdasági téren. A nemzetközi közösség derűlátóbb a kubai ellenzéknél: nyitást és demokratikus irányváltást vár Fidel Castro visszavonulásától.

Washington ennek ellenére jelezte: nem oldja fel egyhamar a Kuba elleni embargót. Castro csaknem fél évszázadon át irányította a karib-tengeri szigetországot azóta, hogy 1959-ben fegyveres forradalom élén megragadta a hatalmat.

A közelmúltban tartott parlamenti választásokon Castrót ismét képviselővé választották.Az új összetételű törvényhozás február 24-én, vasárnap tartja alakuló ülését Havannában, ekkor választják meg az államtanács tagjait és az előzetes várakozások szerint ekkor dőlt volna el az is, hogy Castro, a "líder máximo" visszatér-e a hatalomba, vagy öccse, Raúl - akire Castro betegsége miatt már korábban ideiglenesen átruházta hatalmát - végérvényesen átveszi az ország vezetését.

SB 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: