2009-09-11 09:17:56• hírek • Kokes János/MTI

Ficoval találkozott Bajnai Gordon

Bajnai Gordon szerint csak utólag lehet megmondani, hogy mennyire volt sikeres a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozó.

"A múltban is többször próbáltunk javítani a két ország kapcsolatán, de sorra kudarcot vallottunk. Az viszont mindenképpen siker, hogy találtunk egy utat, amely remélhetőleg a megoldás irányába visz" - jelentette ki a miniszterelnök abban az interjúban, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar napilap közöl pénteken.
Leszögezte: a Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott tárgyalásán elsősorban a szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás körüli problémákra keresett megoldást. Ezt szerinte az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaiban lehet megtalálni.

"Amikor azt mondtuk, hogy elfogadjuk az EBESZ-főbiztos ajánlásait, akkor azt mondtuk ki, hogy a sokat vitatott nyelvtörvény végrehajtási rendelkezéseit úgy kell megírni, hogy az a magyar kisebbséget ne bizonytalanítsa el a saját nyelvhasználatában, és ne lehessen ezért senkit megbüntetni" - mondta Bajnai.


Bajnai elismerte, hogy a felek között "érdemi véleménykülönbség van jogi kérdésekben
Bajnai elismerte, hogy a felek között "érdemi véleménykülönbség van jogi kérdésekben


Szavai szerint a főbiztos konkrét ajánlásokat fogalmazott meg, és ezek közül kettő nagyon fontos. "A kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt is módosítani kell, hogy egyensúlyba kerüljön az államnyelvtörvénnyel. Hogy megadja a kisebbségi nyelvhasználatnak azt a védelmet, ami minden kisebbségnek kijár Európában. Ha ezt Szlovákia elfogadja, akkor ez érdemi javulást hozhat. A főbiztos ajánlásában az is szerepel, hogy indokolt lenne Szlovákiában kisebbségi törvényt elfogadni, amely átfogóan rendezné a kisebbségek helyzetét" - fejtette ki a kormányfő.

és egyes események megítélésében is - főként Sólyom László kitiltására gondolok". Ugyanakkor úgy véli: "Önmagában az, hogy beszélni kezdtünk, már reményt ad arra, hogy a véleménykülönbségek idővel feloldódnak. Mindaz, amiben megállapodtunk, csak akkor formálódhat konkrétummá, ha mind a két fél akarja."

Egy kézzel nem lehet tapsolni - fogalmazott Bajnai. "Fico miniszterelnök úr is azt mondta, hogy akarja a pozitív változást, és a nyilvánosság ezt mindkettőnkön számon fogja kérni" - húzta alá a magyar kormányfő az Új Szó című szlovákiai magyar lapnak adott interjúban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: