2010-03-16 11:04:04• hírek • MTI

Fico magyarellenes kirohanásai

Fico szerint Sólyom szerbiai kijelentései Szlovákia- ellenes támadások.

Robert Fico szerint Sólyom László szerbiai kijelentései, miszerint a szlovákiai kisebbségeknek idegen nyelvként kellene tanulniuk a szlovák nyelvet "alattomos és átgondolt" Szlovákia ellenes támadást jelentenek, ami ellen Pozsony a leghatározottabban tiltakozik.

"Ezeket a nyilatkozatokat a Szlovák Köztársaság egysége elleni durva támadásnak tartjuk, mert a szlovák nyelvtudás gyengítése a szlovákiai állampolgárok körében függetlenül azok nemzetiségétől a Szlovák Köztársaság meggyengítését jelenti. A Szlovák Köztársaság szétveréséről, az államiságának alapvető részeiről van szó" - jelentette ki a szlovák kormányfő hétfői pozsonyi sajtóértekezletén.

"Sólyom kijelentései újra igazolják, hogy nagyon helyes volt tavaly augusztusi döntésünk, amikor a magyar államfőtől megtagadtuk a belépési engedélyt Szlovákia területére" - mondta a miniszterelnök.

Szerinte Sólyom kijelentéseinek egyértelműen az a célja, hogy a szlovákiai magyar iskolákban korlátozzák a szlovák nyelv oktatását, s minél inkább "eltávolítsák" a szlovákiai magyarokat a szlovák államtól.

A kormányfő úgy véli: Szlovákia minden állampolgárának bírnia kell a szlovák nyelvet, s ezért Sólyom nyilatkozatai a szlovákiai magyaroknak is ártanak. A szlovák kormány számára "abszolút elfogadhatatlan", hogy az országban olyan lakossági csoportok legyenek, amelyek nem bírják az államnyelvet.

Fico felszólította a magyar köztársasági elnököt, hogy hagyjon fel a szlovák belügyekbe való beavatkozásaival, s inkább a magyarországi kisebbségekkel, a "tönkretett" magyarországi szlovákokkal törődjön.

A kormányfő elmondta: felkéri a szlovák államfőt és a külügyminisztert, hogy a maguk során szintén erélyesen tiltakozzanak Sólyom kijelentései ellen.

Marek Madaric kulturális miniszter úgy vélte, hogy Sólyom kijelentéseinek "jelképes értéke van", mert "lealacsonyítja a szlovák nyelvet". A tárcavezető arra is panaszkodott, hogy Dél-Szlovákiában, ahol többségben élnek a magyarok, "a szlovákokat elmagyarosítják".

Sólyom László a múlt héten a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) jelentette ki, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: