2010-06-13 08:03:48• hírek • Kokes János/MTI

Fico elégedett

A kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a nem hivatalos végeredmény szerint megnyerte a szombati szlovákiai parlamenti választást, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz mérsékelt többségük.

A szlovák statisztikai hivatal szavazatszámlálásának eredménye alapján a 150 tagú pozsonyi törvényhozásba hat párt került be, köztük két újonc: a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Híd, amely magyar-szlovák polgári pártként határozza meg magát. Ugyanakkor két eddigi parlamenti párt megbukott: a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS). Egyiküknek sem sikerült átlépni a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

A pártok nem hivatalos végeredménye a következő: Smer 34,79 százalék (62 mandátum), Szlovák Demokratikus és Keresztény Koalíció (SDKU) 15,42 százalék (28), SaS 12,14 százalék (22), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 8,52 százalék (15), Híd 8,12 (14), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,07 százalék (9 mandátum).
A HZDS 4,32 százalékot, az MKP pedig 4,33 százalékot szerzett.
A két jelenlegi koalíciós párt (Smer és a SNS) és a négy ellenzéki párt (SDKU, SaS, KDH, Híd) között a mandátumok megoszlása 71-79 az ellenzék javára.

A választási részvétel 58,83 százalék volt, magasabb volt, mint 2006-ban, amikor az arra jogosultak 54,67 százaléka járult az urnákhoz.

Robert Fico szlovák kormányfő, a Smer elnöke "abszolút elégedett" pártja 35 százalék körüli parlamenti választási eredményével, s kész elfogadni az államfőtől a kormányalakítási megbízatást. A mostani választási eredmény hat százalékkal jobb, mint 2006-ban.


Robert Fico - abszolút elégedett (fotó: parameter.sk)
Robert Fico - abszolút elégedett (fotó: parameter.sk)


"Abszolút elégedett vagyok. Álmomban sem számoltam ilyen eredménnyel. Ez feljogosít minket arra, hogy az elnök úr elé álljunk, és hogy elfogadjunk egy kormányalakítási megbízatást a következő négy évre" - jelentette ki Fico a választás végeredményének ismeretében vasárnap reggel. Azt mondta, minden párttal tárgyalni akar, de előnyben részesítené a kétpárti koalíciót. Mindezek ellenére nem zárta ki, hogy a Smer ellenzékbe vonul, ha a mai ellenzéki pártok megegyeznek egy közös kormányban.

Az ellenzéki pártok egyaránt jelezték: nem kívánnak tárgyalni a Smerrel, s még a nap folyamán megkezdik az egyeztetéseket egy jobbközép kormány felállításának lehetőségeiről.

Berényi József, az MKP elnökhelyettese elismerte, hogy a párt nagyon rossz eredményt ért el a választásokon.
"Gratulálunk a Hídnak, nagy felelősség nyugszik a vállukon" - mondta Bugár Béla pártjával kapcsolatban Berényi. A folytatásról azt mondta: az MKP egy csapatként dogozott, s ha úgy alakul, egy csapatként folytatja a parlamenten kívül is.
Kérdésre válaszolva - mennyire járult hozzá a kudarchoz Bugárék kiválása - Berényi elmondta: a tavaly kilépők olyan feltételeket támasztottak, melyeket az MKP nem tudott teljesíteni.

Bugár nem kívánta minősíteni az MKP eredményét, de megjegyezte: örült volna, ha bekerülnek a parlamentbe, de "ez az ő felelőségük".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: