2020-01-13 16:18:40• hírek • Bede Emőke

Fiatalos lendülettel kezdi az évet a szatmári filharmónia

A szatmári Dinu Lipatti Filharmónia vezetősége hétfőn, egy sajtótájékoztató keretében számolt be az intézmény legújabb kezdeményezéséről, melynek segítségével az intézmény a gyerekekhez igyekszik közelebb hozni a klasszikus zenét.

Az első leckekoncert-sorozat a Varázslatos fúvósok nevet kapta, s ahogyan arra már e név is utal, az egészen fiatal nemzedék ezen interaktív előadások során a fúvós hangszerekkel ismerkedhet meg. E cél eléréséhez a szervezők közismert szimfonikus alkotásokat gyűjtöttek egy csokorba, illetve egy kiváló karmestert, Pop Matei-t is meghívtak, hogy szakértelmével segítse a munkát. A karmester a sajtótájékoztatón elmondta, kivételes lehetőség ez a gyerekek számára, hiszen ilyenkor még nagyon fogékonyak az új tudás iránt, és ebben a korban a könnyűzene még nem ölte ki belőlük a klasszikus iránti kíváncsiságot. Mint kifejtette, ha szeretnénk, hogy 30 év múlva is legyen igény az olyan nagyszerű előadásokra, mint amilyeneket a filharmónia nyújt, elengedhetetlen, hogy a fiatal generációt elindítsák a zene ezen ösvényén.


Kovács-Pistuka Emőke, a filharmónia igazgatója elárulta, a kezdeményezés célcsoportjában ugyanúgy helyet kapnak az óvodások, mint az általános iskolások, de ha igény van rá, a középiskolásokat is tárt karokkal várják. Terveik szerint a jövőben szeretnének havonta legalább egyszer leckekoncerteket szervezni, melyek során bevezetnék a gyerekeket a hangszerek világába. Sajtói kérdésre az intézményvezető elárulta, az első visszajelzések szerint az iskolások vevők a dologra, hiszen a Varázslatos fúvósok sorozat leckekoncertjei már egészen biztosan telt ház előtt kerülnek megrendezésre. Mindazoknak, akik most lemaradnak a réz- és fafúvósok bemutatásáról, a későbbiekben még lesz lehetőségük pótolni a lemaradást, hiszen Kovács-Pistuka Emőke szerint meg fogják ismételni a leckekoncerteket.

 

Kedden és szerdán, a magyar és román nyelven is megtartott előadásokon többek között Dukas, Mozart, Strauss, Wagner és Verdi művei által merülhetnek el a varázslatos fúvósok világában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: