2009-12-01 15:21:09• hírek • Gozner Gertrud

Fiatalokat is fenyeget a magas vérnyomás

A lakosság negyven százaléka küzd a magas vérnyomással, és ez a betegség egyre gyakrabban jelentkezik a negyven év alattiaknál is. Ezért a magas vérnyomás népbetegségnek számít, és jelentős kockázati tényező az érrendszeri, szív és vesebetegségek kialakulásában.

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke meghaladja 140/90 Hgmm értéket. Mivel a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszt, általában túl későn ismerik fel, amikor már egyéb károsodások is felléptek. Téves az a felfogás, hogy előrehaladott életkorban a magasabb vérnyomás is normálértéknek minősül, és nem okoz károsodást.

A leggyakoribb tünetek, amelyek külön-külön vagy együtt is jelentkezhetnek, a következőek: szívdobogásérzés, gyakori vizelés, idegesség, nyugtalanság, alvászavar, szédülés, fejfájás, fáradtságérzet, nehézlégzés, orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom.

Okozhatja az elhízás, a túlzott sófogyasztás, a stressz, a nyugtalan, kiegyensúlyozatlan életmód, a dohányzás és más mérgező anyagok bevitele a szervezetbe, a gyors-éttermi étkezés előtérbe kerülése. A kutatások egyértelmű összefüggést mutattak ki a túlsúly és a magas vérnyomás kialakulása között.

Diagnózis felállításakor az orvos elsőként részletesen kikérdezi a beteget, feltérképezi az esetleges korábbi betegségeket, a család kórtörténetét. Hipertónia esetén a legfontosabb diagnosztikai eljárás a vérnyomás mérése. A magas vérnyomás a világon a legelterjedtebb olyan betegség, amelynek kezelésére az ember élete végéig szedendő gyógyszert rendel el az orvos.

A gyógyszeres kezelés mellett a beteg is nagyon sokat tehet egészsége helyreállítása érdekében. Először is változtatnia kell az egészségkárosító életmódján: nem fogyaszthat alkoholt és nem dohányozhat, több zöldséget és gyümölcsöt kell ennie, csökkentenie kell a sóbevitelt, az állati zsírokat növényi olajokkal, a húsételeket hallal kell helyettesítse. Ezek mellett ajánlott a stressz megszüntetése, valamint a testmozgásra fordított idő növelése. A mozgás kedvezően befolyásolja a zsír- és cukoranyagcserét, és segít a fogyásban.



A magas vérnyomás a lakosság negyven százalékát sújtja


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: