2012-09-24 15:49:11• hírek • Póti Orsolya

Fiatalkorú bűnelkövetőkkel beszélgettek a diákok

Immár hetedik alkalommal rendezi meg a Bűnmegelőzés hete elnevezésű rendezvénysorozatot a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség, a megyei csendőrség és a büntetés-végrehajtó intézet munkatársainak közreműködésével. Szeptember 24-én a börtönbe szerveztek találkozót a szatmári diákok és a börtönben ülő fiatalkorú bűnelkövetők között.

A szeptember 24-28. között sorra kerülő rendezvények mindegyike más és más témakörben próbálja a lakosság - elsősorban a diákok - figyelmét felkelteni, hiszen a bűncselekmények elkövetését gyakran éppen a lakosok részéről tapasztalt hanyagság, figyelmetlenség segíti elő. A javaikat felügyelet nélkül hagyók, az értékes tárgyakat a gépkocsiban felejtők gyakrabban válnak a tolvajok, betörők áldozataivá, az alkoholt fogyasztó fiatalok nem riadnak vissza az erőszaktól, a közutakon pedig sok sofőr a szabályok be nem tartása miatt balesetet okoz.

A „Bűnmegelőzés hete" keretében szeptember 24-én, hétfő délután a rendőrség a és a Szatmár Megyei Büntetés-végrehajtó Intézet munkatársai a fiatalkori bűnözés megelőzése témakörben szervezett találkozót a tanulók és büntetésüket a börtönben töltő fiatalkorúak között.

A látogatás ideje alatt két olyan 25 év körüli, büntetett előéletű fiatal adott tanácsot a diákoknak, akik őszintén megbánták múltbeli tetteiket. Tocoian Samilt rablás miatt tartóztatták le másfél évvel ezelőtt, és öt év börtönbüntetést kapott ezért. Samil elmondta: ittas állapotban volt akkor, amikor megütött egy személyt és ellopta annak mindkét telefonját. Nem az ellopott tárgyak értéke miatt tette, hanem azért, mert alkohol befolyása alatt volt és nem tudta pontosan mit csinál.



Samil szerint rossz hatással voltak rá olyan emberek, akiket akkoriban barátainak vélt. Mára viszont rájött, hogy egyedül a családja számít, és megbánta, hogy nem hallgatott rájuk korábban. Samil azt is megbánta, hogy a csavargások miatt nem fejezte be az iskolát.

A Bihar megyei Tamás Ádám több alkalommal is lopásba keveredett, legutóbb egy autót lopott el barátaival, akik faképnél hagyták. „A fiúknak sikerült elmenekülniük, én pedig négy év börtönbüntetést kaptam. Én is úgy vélem, hogy a rossz társaság miatt jutottam ide" - magyarázta Ádám.

Bár Ádám az iskolát befejezte, bevallotta: az iskolai évek alatt sokat lógott, sok időt töltött bárokban, klubokban. Ádámot leginkább felesége látogatja, akivel nemrég fogadott örök hűséget a börtön falai között.

A bűnelkövető fiatalok azt tanácsolták a diákoknak, hogy járjanak rendszeresen iskolába, hallgassanak szüleikre és válogassák meg barátaikat.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: