2014-05-30 17:39:15• hírek • Kocsis Zoltán

Fiatal orvosoknak épít lakást az ANL Szatmárnémetiben

A Szatmár Megyei Tanács rendes májusi ülésén a tanács tagjai elfogadták végre a legjobban gazdálkodó település versenyszabályzatát. A legfontosabb döntés mégis az, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) szolgálati lakást épít fiatal orvosoknak Szatmárnémetiben.

Éppen ezért a tanácsosok péntek délután áldásukat adták arra a két határozatra, amelyek szerint egyrészt a megyei tanács átvállalja a megyei kórháztól a rendelkezési jogot a Csokonai (Tudor Vladimirescu) utca 7. szám alatti épület (fotó lent) fölött, majd az építkezések idejére átadja azt az ANL-nek. Az ügynökség pedig olyan módon alakítja majd át a korábban a megyei kórház archívumaként, majd az orvosi kamara székhelyeként használt épületet, hogy ott 22 lakást alakítson ki.

„A projekt szerepel az ANL programjában, tehát jóvá van hagyva. A célunk az, hogy segítsük a fiatal orvosokat. Szolgálati lakás egy plusz motiváció lehet számukra, hogy Szatmárnémetibe jöjjenek dolgozni, illetve hogy itt maradjanak" , érvelt Adrian Stef tanácselnök.

Szintén az egészségügyet érintő döntés, hogy a tanács elfogadta azokat a keretfeltételeket, amelyek szerint bérbe adhatják a megyei kórház azon helyiségét, amelyben a bérlő mágneses magrezonancia vizsgálatokat végezhet majd. „Úgy ítéltük meg, hogy a Szamos mindkét oldalán lennie kell egy ilyen berendezésnek. A jobb parton a poliklinikában működik majd ilyen berendezés, a bal parton pedig a megyei kórházban", magyarázta a tanácselnök.

Még mindig az egészségügynél maradva: a megyei tanács telekkönyvezte a tasnádi radiológia és a nagykárolyi kórház épületét, ám azokat továbbra is a helyi önkormányzatok adminisztrálják.

A vidékfejlesztést célozza meg az a két döntés, amelyek szerint egyrészt a megyei tanács magára vállalja a „Szatmár megye ivóvíz- és csatornahálózatának infrastrukturális bővítése és rehabilitációja" elnevezésű projekt második részének tervezési költségeit, valamint a Helyi Fejlesztések Országos Programjának el nem számolható költségeit.

Elfogadásra került az a javaslat is, mely szerint a Kaplony - Kálmánd - Csanálos útszakasz státusa községi útból megyei úttá változik. A tanács célja, hogy ezáltal saját forrásaiból modernizálni tudják az utat. „Ez két szempontból nagyon fontos. Egyrészt, mert ez a megye kicsit félreeső része. Másrészt, mert a Károlyi család kaplonyi kriptáit sok turista keresi fel", mondta Stef.

Szintén a turizmus támogatását célozza meg annak a turisztikai információs központnak a létrehozása, amely június 3-án, kedden nyitja meg kapuit a Vécsey-házban. Itt a turisták nem csak azt tudhatják meg, mely látnivalók vannak Szatmár megyében, de szállás- és étkezési lehetőségekről is pontos képet kaphatnak. Ráadásul, amennyiben igénylik, idegenvezetőt is fogadhatnak.

Pénteken végre sikerült pontot tenni annak a hetek óta tartó vitának a végére, amely a legjobban gazdálkodó falu versenyszabályzata körül robbant ki. Az elmúlt két ülésen a tanácsosok nem tudtak dűlőre jutni az ügyben, most viszont megszavazták. A rengeteg vita után végül a tavalyi szabályzat lépett érvénybe - erre mondják, sok hűhó semmiért -, kiegészítve azzal, hogy a piknikező helyek megléte és állapota 500 többletpontot ér.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: