2013-12-16 09:48:12• hírek • MTI

Feszültség a kormányszövetségben

Tüntetők követelték a vezetők lemondását vasárnap este Bukarestben, tiltakozva a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása, a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő intézkedések ellen.

Közben nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a Crin Antonescu liberális szenátusi elnök képmutatással vádolja koalíciós partnerét, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt.

A csendőrség könnygázt vetett be a Bukarest belvárosában vasárnap este tartott, előre nem bejelentett demonstráción az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezése érdekében - közölte Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az egyik román hírtelevízió műsorában.

Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a Btk. módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól. A román média szerint vasárnap este több mint ezren vonultak fel Bukarest utcáin, többnyire ugyanazok, akik hónapokig demonstráltak a verspataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen.

A tüntetők korrupcióellenes jelszavakat skandálva, "Bűnös parlament, menekülsz az igazságszolgáltatás elől", "Ne bántsátok a titkosszolgálatot: az egyedüli, aki hallgat minket", "Románia törvényhozói: a demokrácia terroristái" feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

A békés tüntetők között elvegyült ismert futballhuligánok megdobálták és megpróbálták áttörni a csendőrkordont: ekkor használtak könnygázt a tömegoszlatásra - mondta a szóvivő.

Időközben nyilvánosságra került: Crin Antonescu liberális szenátusi elnök is bírálta Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnököt, mivel szerinte úgy akar elfogadtatni népszerűtlen törvényeket, hogy a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői közben elhatárolódnak azoktól.

Ez a Gandul című független lap által vasárnap közzétett hangfelvételből derült ki, amelyet állítólag a liberális vezetők egy zártkörű értekezletén készítettek, és amelyen Antonescu koalíciós partnerét, Victor Pontát bírálja.

"A kormányfő most azt az idióta elképzelését erőltette, mint Verespatak esetében, hogy ő majd azt mondja, nem ért egyet, egyes miniszterek ellenzik a dolgot, én mint politikai vezető nem értek egyet vele, és láss csodát, a parlament mégis megszavazza" - ecsetelte kollégáinak Antonescu, hogyan akarta Ponta elfogadtatni az amnesztiatervezetet.

A liberálisok nyílt ellenkezése miatt elhalasztott amnesztia tervét a román média azzal magyarázta, hogy a tervezetet támogató szociáldemokraták valójában korrupcióért elítélt politikusaik - többek között Adrian Nastase volt miniszterelnök - bűnlajstromát akarják eltörölni.

A bukaresti képviselőház múlt héten azzal a pontosítással egészítette ki a Btk.-t, hogy a törvényhozók nem köztisztviselők. Ez a bírák szakmai testülete és az ellenzék szerint azt jelenti, hogy nem lehet többé hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés, vagy megvesztegetés címén eljárást indítani ellenük, mert a korrupciós bűncselekményeket a köztisztviselőkre vonatkozóan tárgyalja a Btk. Az intézkedést az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Hollandia bukaresti nagykövetsége is aggályosnak minősítette.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: