2012-11-27 11:08:56• hírek • MTI

Feszültség a jobboldalon

Vasile Blaga
Vasile Blaga

Feszültséget okoz a román jobboldalon az, hogy a választások előtt létrehozott Igaz Románia Szövetség (ARD) rosszabbul áll a közvélemény-kutatásokban, mint legnagyobb tagpártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL) - írták kedden a bukaresti lapok.

A Gandul című napilap szerint Vasile Blaga, a PDL elnöke, az ARD társelnöke "lábon lőtte magát", hiszen a szövetségbe bevont másik három párt "hozománya" két százalékpontos népszerűségvesztést hozott a PDL-nek. Blaga a párt egy belső felmérésre hivatkozva állította azt, hogy a PDL-re a megkérdezettek 27 százaléka voksolna, míg az ARD-re csak 25 százalék.

A legutóbb nyilvánosságra hozott nyilvános közvélemény-kutatások lényegesen rosszabb eredményt jósolnak a jobboldali szövetségnek: alig 15-16 százalékot, a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) 60 százalék körüli támogatottságával szemben.

A Hotnews közéleti portál szerint a PDL politikusai elsősorban Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnöknek, az ARD társelnökének teljesítményével elégedetlenek, akitől hatékonyabb média-jelenlétet reméltek. A cikk szerint Blaga elismerte, hogy az ARD-nek nem volt ideje beépülni a köztudatba, a választók negyven százaléka nem ismeri a szövetség pontos nevét és nem azonosítja a jobboldallal a plakátokon megjelenő szívet, az ARD választási jelét.

Sever Voinescu, a PDL alelnöke azonban úgy nyilatkozott, hogy az ARD történetének nem kell a választások után véget érnie, hanem egy önálló, néppárti felépítésű párttá válva kell összefognia a román jobboldal energiáit.

A 2012 áprilisáig kormányon lévő, válságkezelő megszorító intézkedései miatt népszerűtlenné vált PDL szeptember végén lépett választási szövetségre másik három jobboldali párttal, hogy megújult arculattal próbáljon újra bizalmat ébreszteni a román választókban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: