2010-03-29 17:56:38• hírek • MTI

Feszült viszony az EU és Románia között

Feszültté teszi a Románia és az Európai Unió közötti viszonyt, hogy Bukarest az amerikai F-16-osok vásárlása mellett döntött, s emiatt az európai gyártók "hoppon maradtak" - olvasható a hétfői romániai lapokban.

A tudósítások emlékeztetnek rá, hogy a román Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) a múlt hét elején jóváhagyta a védelmi minisztérium által előterjesztett javaslatot, amelynek értelmében Románia 24 darab F-16-os vadászgépet vásárol fegyveres erői számára. A végső szót minderről azonban a parlamentnek kell kimondania. Gabriel Oprea, a védelmi tárca vezetője szerint azért döntöttek a huszonöt éves amerikai gépek megvásárlása mellett, mert a minisztériumnak nincs pénze új repülőgépekre.

A CSAT döntése - mint a sajtóban olvasható - nem volt váratlan: román illetékesek már évekkel ezelőtt fontolóra vették az amerikai repülők megvételét. A védelmi minisztérium 2007-ben kidolgozott hadsereg-felszerelési stratégiája leszögezte, hogy a fegyverzet felújításakor tekintettel kell lenni a szövetséges partnerek, konkrétan a NATO fegyverzetéhez való illeszkedés szavatolására.

A Financiarul ezzel kapcsolatosan felhívja a figyelmet, hogy a döntés miatt feszültté vált a viszony az európai uniós partnerekkel. Utal arra, hogy Richard Smith, a svéd Gripen vadászgépeket gyártó Saab marketingigazgatója meglepetésének adott hangot a CSAT döntésével kapcsolatban, és azt kérte a védelmi minisztériumtól, hogy terjessze a parlament elé valamennyi cég ajánlatát, ne csak az amerikaiakét. Smith szerint az európai jogszabályok szellemében nyílt pályázatot kell hirdetni a vadászgépek beszerzésre. A versenyben ugyancsak alulmaradt Eurofighter vállalat is csalódottan fogadta a CSAT határozatát.

A Ziarul Financiar című román pénzügyi-üzleti napilap úgy fogalmaz: az európai fegyvergyártó óriások nyomást gyakorolnak most Bukarestre, hogy a parlament változtassa meg a döntést. A Realitatea hírtelevízió vasárnap esti beszélgető műsorában a katonai szakmai szempontokat szem előtt tartó szakértők azt mondták: a román pilóták csalódottan vették tudomásul, hogy használt gépekbe kell majd ülniük. Az olcsóságot tekintve pedig azt az ellenérvet hozták fel, miszerint az említett vadászgépeket fel kell újítani, az pedig jelentős költséggel jár. A döntés pártolói viszont arra hivatkoztak, hogy a jelenlegi NATO-szövetségesi helyzetben "nincs szükség" új gépekre, a légtér védelmét jól el tudják látni a használt F-16-osok is.

Az erdélyi Krónika hétfői vezércikkében azt írja: Traian Basescu államfő (aki a CSAT elnöke is egyben) külpolitikai irányultságát ismerve nem jelentett meglepetést a döntés. Hiszen az elnök már több ízben is hangsúlyozta, hogy a NATO tevékenységében való aktív részvételt és a Washington-London tengellyel való szoros együttműködést tekinti elsődleges fontosságúnak. "A CSAT döntése nem is a Saab illetékeseinek lelkivilágában okozott rombolás miatt vitatható, hanem azért, mert a jelek szerint Bukarest (vagyis Basescu) továbbra is úgy kíván regionális középhatalmi státust kibrusztolni magának, hogy kritikátlanul teljesít minden washingtoni elvárást" - olvasható a lapban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: