2009-09-14 15:53:35• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Feszült hangulatú iskolakezdés

A tanárok és a politikusok közötti ellentétek jegyében kezdődött hétfőn az iskolai tanév Romániában, az oktatók közül sokan bojkottálták a tanévnyitó ünnepséget, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok ezt az alkalmat is kampányra használják fel.

Összesen 3 millió 300 ezer diákot várnak hétfőtől az iskolapadok, közülük 2 millió 700 ezer általános és középiskolások, és több mint félmillió az óvodások száma. A gyerekek közül 220 ezren most kezdik az általános iskolát.
Az iskolai tanév komoly társadalmi feszültségek közepette indul útjára, mivel a kormány kedden készül beterjeszteni az oktatás reformjáról és az egységes közalkalmazotti bérezésről szóló törvénytervezeteit, mindkettő "húsbavágóan" érinti a rendkívül szerény keresetű tanárokat.

A kormány az utolsó pillanatig egyeztetett az oktatásban dolgozók érdekképviseleti szerveivel a javadalmazásokkal kapcsolatos törvénytervezetről. A szakmai szervezetek elégedetlenül álltak fel az asztaltól, mivel hátrányosan érintik őket mind az előirányzott bérezési elképzelések, mind a már elrendelt elbocsátások, mind pedig a kilátásba helyezett, fizetés nélküli szabadnapok.

Szakszervezeteik felhívására a tanárok közül sokan a tanévnyitó ünnepségekről való távollétükkel jelezték az oda érkező politikusok számára, hogy nem kívánatos személyek az iskolákban. Hétfőn több helyen "magukra hagyták" az adott iskolába látogató politikust, amikor az beszédet mondott. A déli televíziós híradásokban több pedagógus is kifejtette: a politikusok "nem tettek semmit" értük. A tanévnyitó ünnepség a gyerekeké, a szülőké, a tanároké, a politikusok nem teszik helyesen, hogy "összetévesztik" ezeket a helyeket a kampánytribünökkel - mondták a megszólalók.

Egy calarasi-i iskolában az oktatók tüntetően a tanári szobában maradtak, volt viszont olyan tanintézmény, ahol szívélyesen fogadták Raluca Turcant, a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) népszerű politikus asszonyát.  
Főleg két érdekvédelmi szervezet, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek szövetsége és a Spiru Haret Szövetség szorgalmazta tagjai számára a bojkottot (vagyis azt, hogy az iskolán belül különüljenek el),  egy harmadik szervezet, az Országos Oktatási Föderáció (FEN) vezetése pedig kifejezetten arra biztatta tagjait, hogy el se menjenek az ünnepségekre, vegyenek ki ők is "szabadnapot", ha már a honatyák is "munkaszünetet" tartanak, és a parlament helyet ünnepelni mennek.

A köztisztviselők - így a tanárok is - úgy döntöttek, hogy szeptember 15-én, kedden tüntetni fognak a parlament előtt, október 5-én pedig egy napos általános sztrájkot tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: