2012-12-06 16:34:49• hírek • Kocsis Zoltán

Új fejezet a szatmári egészségügyben – megnyílt az érsebészet

December 6-án újabb fejezet nyílt a szatmári egészségügyben! A sürgősségi februárban történt felújítása után egy újabb nagy léptékű esemény történt csütörtökön: átadták a szív-és érsebészeti osztályt! Ezzel Szatmárnémeti feliratkozott azon kevés romániai városok közé (Bukarest, Jászvásár, Kolozsvár, Temesvár, Arad, Marosvásárhely), ahol ilyen beavatkozásokat meg lehet valósítani.

„A szív-és érrendszeri betegségek magas száma miatt sajnos szükségessé vált az osztály létrehozása. A legnagyobb problémát nem is az infrastruktúra kialakítása, a berendezések beszerzése jelentette és jelenti, hanem a megfelelően képzett személyzet rekrutálása. Nem szeretnénk úgy járni, mint a konstancai kórház, ahol van ugyan érsebészeti kórház, de a megfelelő személyzet hiánya miatt évek óta nem működik", mondta az átadáson Csehi Árpád, a megyei tanács korábbi elnöke. „Gratulálok kollégámnak, hogy ezt a projektemet is továbbvitte", tette hozzá, elegánsan utalva arra a tényre, hogy az osztály létrehozásáról ő már 2011 augusztusában tárgyalt Ritli László akkori egészségügyi miniszterrel.

Amint azt Csehi is kiemelte, az osztály életre hívásában központi szerepet játszott dr. Galajda Zoltán, aki a debreceni és németországi operációi mellett vállalta, hogy Szatmárnémetiben is elvégezze az életmentő beavatkozásokat. „Amikor elindultunk, tudtuk, hogy nehéz út lesz. Amikor nekem valaki azt mondja, hogy valamit nem lehet megvalósítani, az engem még inkább motivál. Örülök, hogy nekem volt igazam és be tudtuk bizonyítani: mégis lehet", fogalmazott Galajda.

Az átadáson jelen volt többek között Calin Pop, a Máramaros Megyei Kórház menedzsere is, aki viccesen megjegyezte, most szeretne szatmári lenni. Nagybányán ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött az érsebészeti osztály kialakítása, ám a mai napig sem valósult meg.

Dr. Galajda máris túl van az első életmentő beavatkozáson Szatmárnémetiben: az osztály hivatalos megnyitása előtt egy nagykárolyi férfi szívét műtötte meg.

Galajda Zoltán kezében egy igazi emberi szív erezetének preparált és tartósított példánya

A szív- és érsebészeti osztály a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház (vagy ahogy a helyiek nevezik, új kórház) épületének harmadik emeletén helyezkedik el. Összesen 16 ágy áll a betegek rendelkezésére. A létrehozása 1,56 millió lejbe került - ebből csak a felszerelésre 1,3 milliót költöttek. A beavatkozás minden Szatmár megyei lakos számára ingyenes lesz, a megye határain kívüli pácienseknek viszont fizetniük kell.

Románia világviszonylatban a harmadik helyen áll a szív-és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások számát tekintve, a Szatmár Megyei Tanács által 2011 őszén készített egészségügyi felmérést szerint pedig a szatmáriak 34%-ának magas a vérnyomása, 76%-a túlsúlyos, 9%-a cukorbeteg, 20%-a pedig dohányzik - mindezek pedig szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezetnek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: