2014-05-19 15:13:50• hírek • (x)

Fesztivál Aranyosmeggyesen

Aranyosmeggyesen, május 18-án első alkalommal került megrendezésre a „Rozmaring az Asztal Sarkán" elnevezésű fesztivál.

A Szatmár Megyei Tanács, valamint a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ támogatásának köszönhetően, évek óta nagy népszerűségnek örvend a "Sâmbra Oilor - Tejösszefejés" folklórfesztivál. Annak érdekében, hogy az aranyosmeggyesiek és a térség lakói is magukénak érezzenek egy igazán nekik szóló hagyományőrző rendezvényt, életre hívták a „Rozmaring az Asztal Sarkán" fesztivált.

Ez alkalommal, Aranyosmeggyes díszpolgárává avatták Nicolae Sabau népdalénekest, aki az 50-es években Aranyosmeggyes környékéről gyűjtötte be többek között a „Rozmaring az Asztal Sarkán" című népdalt. A fesztivál megszervezésének ötletadója Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója. „Köszönet illeti Nicolae Sabau népdalénekest, aki repertoárjába illesztette a „Rozmaring az Asztal Sarkán" című népdalt, amelyet Szatmár megyében, és a megye határain kívül is ismertté tett".

Az első alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon mintegy 40 versenyző vett részt Szatmár, Máramaros, Szilágy, Kolozs és Bihar megyéből. „Egy regionális fesztiválról van szó, amennyiben pedig az eseménynek jó foganatja lesz, jövőre erdélyi szintre is kiterjesztjük a versenyt, sőt a későbbiek folyamán akár nemzeti színtű megmérettetést is szervezhetünk" - hangoztatta Felician Pop.

Adrian Stef, a Megyei Tanács elnöke abbéli örömének adott hangot, hogy az általa vezetett intézmény teljes egészében biztosítani tudta a fesztivál megszervezésének 30.000 lej értékű költségét, ugyanúgy, mint ahogyan más aranyosmeggyesiek számára fontos eseményt, projektet is támogatásban részesített. A tanácselnök biztosította a jelenlévőket, hogy ez a fesztivál a következő években is szerepelni fog a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ kulturális eseménynaptárában.

Ugyanakkor emlékeztette a helybelieket, hogy a Megyei Tanács 8,2 millió lejt különített el saját költségvetéséből az aranyosmeggyesieket is érintő megyei útszakasz korszerűsítési munkálataira. „Ezt a projektet Ovidiu Silaghi, akkori szállításügyi miniszter segítségével valósíthattuk meg. A Ponta kormány 20 millió lejt különített el ennek a térségnek. Most azokról az emberekről beszélek, akik Önök mellett voltak és akik nem csak akkor jönnek Önök közé, amikor szavazatokat kell gyűjteni. Mi mindig itt voltunk, projektekkel, befektetésekkel és megígérhetem, hogy ezentúl is Önök mellett fogunk állni" - hangsúlyozta Adrian Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: