2008-02-28 19:13:26• hírek • Anna Szelényi

Top 10: A világ legdrágább festményei

Mennyibe kerülnek, és melyek a világ legdrágább festményei?

A művészet nem kerül kevésbe. A szenvedélyes festményrajongók képesek több millió dollárt is fizetni egy értékes darabért.

1. Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer I

Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer című festménye egy New York-i licitáció alakalmával kelt el 2006.-ban 135 millió dollárt. Adele Bloch- Bauer az egyedüli modell, akit Gustav két festményben is megörökített.  A második festmény, Adele Bloch- Bauer II. 1912.-ben készült. Gustav Klimt a legismertebb osztrák szimbolista festő.

2. Vincent van Gogh: Gachet doktor

A festmény 1890.- ben készült, majd 100 évvel később 82,5 millió dollárét vásárolta meg  Ryoei Saito japán üzletember. Saito egy egész világot sokkolt mikor kijelentette, hogy szeretné, ha a festményt halálakor önmagával együtt hamvasztanák el. Később visszatért ezen kijelentésére és bevallotta, hogy csak egy „költői” fogás volt. Az üzletember 2006.- ban hunyt el, a festmény pedig érintetlen.

3. Pierre-Auguste Renoir: Bal au Moulin de la Galette

A Van Gogh által festett portré nem az egyedüli, amelyet a japán üzletember megvásárolt. Ryoei Saito megvásárolta Renoir festményét is, amelyért 110 millió dollárt kellet zsebéből kiszednie. A festmény 1870.- ben készült és két különböző méretű verzió létezik. A legnagyobbat a d`Orsey párizsi múzeum birtokolja.

4. Pablo Picasso: Garçon à la Pipe

A festményt Picasso 24 éves korában készített, még a festők által igen nagyra tartott kubista periódus előtt. Ennek következtében a festmény ára meglepő módon alacsony volt, ám mégis elkelt a 106 millió dolláros összegért.

5. Pablo Picasso: Dora Maar au Chat

Ez a festmény a művész kedvesét Dora Maar-t mutatja be. A festményt egy New York-i licitáció alkalmával egy ismeretlen vásárolta meg 95, 2 millió dollárért. A mű kikiáltási ára 50 millió dollárra emelkedett.

6. Vincent van Gogh: Irises

A halálát megelőző évben festett műalkotást 78, 4 millió dollárért a Los Angeles-i Getty múzeum tudhatja magáénak.

7. Peter Paul Rubens: Massacre of the Innocents

Az 1611-ben készített festmény a ranglista legrégebbi alkotásaként van jelen. A festmény 78 millió dollárért kelt el.

8.  Pablo Picasso: Les Noces de Pierrette

A festmény a Kék Időszakban készült, amikoris a spanyol művész a szegénységen kívül, barátja, Carlos Casagemas elvesztését követő depressziótól is szenvedett. A darabot 1989.-ben 51.7 millió dollárért vásárolta meg egy nagyon gazdag ázsiai.

9. Vincent van Gogh: l'Artiste sans Barbe

A „szakáll nélküli művész” valójában a holland festő megannyi önarcképének egyike, amelyet 1889.- ben Saint-Rémy-de-Provence- ben (Franciaország) készített. A festmény különlegessége a szakáll nélküliségben rejlik, amely megkülönbezteti a többi hasonló önarcképtől.  A 65 millió dolláros eladási ár következtében a festmény a világ egyik legdrágább műalkotásává vált.

10. Paul Cézanne: Rideau, Cruchon et Compotier

Az 1893- 1894 periódusban készült festmény színvilága és kifejezőkészsége folytán lenyűgöző. A festményt 60.5 millió dollárét vásárolta meg 1999.-ben New York-ban a „The Whitneys” Amerika egyik leggazdagabb családja. Később a festményt újból eladták akciós áron.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: