2012-06-14 09:33:02• hírek • MTI

Festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin

Világhírű modern festménygyűjteménnyel gazdagodik Berlin, miután a Bundestag - a német törvényhozás alsóháza - meglepetésszerű döntéssel 10 millió eurót szavazott meg egy kezdeményezés támogatására, amelynek az a célja, hogy méltó kiállítóhelyet hozzanak létre a Pietzsch-házaspár gyűjteményének.

A többek között René Magritte, Joan Miró, Salvador Dalí, Frida Kahlo és Mark Rothko műveiből álló gyűjteményt Heiner és Ulla Pietzsch 2010-ben adományozta a német fővárosnak, azzal a feltétellel, hogy állandó kiállításon mutatják be valamennyi képet. A gyűjtemény befogadására Gemäldegalerie-t - a régi mesterek alkotásait őrző fővárosi képtárat - szemelték ki, az átépítésre azonban nem volt pénz.

Szakértők szerint a Bundestag költségvetési bizottsága által kedden váratlanul megítélt 10 millió euró korántsem elég, de ekkora összeggel már el lehet kezdeni a vállalkozást, és a törvényhozási támogatás más forrásokat is megnyithat.

Az elképzelés szerint a Gemäldegalerie jelenlegi gyűjteményét átköltöztetik a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozó Bode Múzeumba, a felszabaduló 7 ezer négyzetméteres kiállítótérben pedig elhelyezik a Pietzsch-házaspár képeit, valamint számos további - berlini múzeumokban szétszórtan látható - modern műalkotást. A német főváros így a modern képzőművészet területén is felzárkózhat a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé.

A Pietzsch-gyűjtemény az egyik leghíresebb modern festészeti magángyűjtemény. A mintegy 150 alkotás összesített értékét 120 millió euró körülire becsülik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: