2011-08-19 10:02:08• hírek • Póti Orsolya

Festményeket, grafikákat és szobrokat csodálhatnak a művészet kedvelők

Augusztus 18-án kiállításmegnyitónak adott otthont a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal képzőművészeti galériája. Az érdeklődők ezúttal Balog Stefan, Sabau Vasile és Vass Csaba alkotásait tekinthetik meg.

Festmények, grafikák és különleges szobrászati alkotások díszítik a Polgármesteri Hivatal galériájának falait szeptember 21-ig. A Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete ezúttal három neves képzőművész alkotásait tárja a nagyközönség elé. A tárlat rendkívül gazdag és sokszínű, hiszen több stílus, több képzőművészeti ágazat keveredik egymással.

A csütörtök délutáni eseményt Gergely Csaba, a szatmári képzőművészek egyesületének elnöke nyitotta meg, aki röviden bemutatta a kiállító művészeket.

Már számos városban volt kiállítása a marosvásárhelyi származású, de Tasnádon élő és alkotó festőművésznek Vass Csabának. Munkáit bemutatta Stockholmban, Bonnevalban és a németországi Münsterben, több egyéni kiállítása volt Magyarországon és itthon. Vass számtalan romániai, magyarországi, franciaországi és németországi alkotótábor résztvevője, 1980-től pedig a megszakításokkal ugyan, de a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének alapítótagja. Kedvenc technikája a pasztell, a tempera és a vízfesték. Főként tájképeit és csendéleteit csodálhatják festészet kedvelői.

A kiállítók között egy újabb alapítótag mutatja be alkotásait, a pálfalvai Balog Stefan, aki ötven évvel ezelőtt Pap János osztályában tanult festészetet, 1972-1975 között pedig Szodoray Parádi Hajnalka és Schell mester irányítása alatt sajátította el a szobrászatot. 1961-ben kirakat rendezői tanfolyamokat látogat Kolozsváron és Bukarestben, majd a Foto Samus Cineclub alapítótagja. Mint kirakatrendező számos országos verseny győztese. Aktív résztvevője az alkotótáboroknak, 1975-től pedig intenzíven foglalkozik a monumentális szobrászattal.

A tájképek és csendéletek mellett a nonfiguratív kompozíciókat kedveli a harmadik kiállítóművész, Sabau Vasile, aki csak egy éve tagja a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének. Sabau fizika szakot végzett, de autodidakta módon tanulmányozta az ikonfestészetet. Kedvenc technikája a pasztell, az olaj és a vízfesték.<

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: