2012-12-20 13:38:36• hírek • Póti Orsolya

Festmény kiállítás nyílt három művész alkotásaiból

Dan George, Gergely Csaba és Tillinger István alkotásaiból nyílt kiállítás december 20-án a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal galériájában.

Az év utolsó kiállításmegnyitójára került sor a Szatmári Képzőművészek Egyesülete és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal szervezésében december 20-án, csütörtökön. A rendezvény keretében három, már jól ismert képzőművész alkotásai kerülnek bemutatásra. Gergely Csaba, az egyesület elnöke, Tillinger István, az egyesület alelnöke és Dan Georghe festőművész munkáit csodálhatják meg az érdeklődők közel egy hónapon keresztül a polgármesteri hivatal galériájában.

A rendezvényt Varga Mária, a Szatmári Művészeti Iskola referense nyitotta meg, köszöntvén a jelenlévőket. A köszöntőbeszédeket követően Pop Felician, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója méltatta a kiállítóművészek munkásságát.

George Dan az Ilfov megyei Corbeancan született 1957-ben és a Szatmárnémeti Művészeti Iskolában végzett Ion Popdan művész-tanár osztályában. 1981-től részt vesz kiállításokon és alkotótáborokban. Első kiállítása a Szatmári Történelmi Múzeumban nyílik, majd 1989-ben az Északi Színházban is megcsodálhatják munkáit a művészetkedvelők.

1994-ben elkészíti a szatmárudvari, 1997-ben pedig muzsdalyi ortodox templom freskóját. 2003-ban fára készített ikonokat állít ki a Szatmárnémeti egyik bankjában. Művei a világ minden részén megtalálhatók magángyűjteményekben, úgy mint Franciaország, Németország, Kanada, Hollandia és az Egyesült Államok.

Tillinger István a Szatmári Művészeti Iskola diákja volt; szintén Ioan Popdan művész irányítása alatt sajátította el a festőművészet alapismereteit. 1977-ben a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének alapítótagjai között szerepel, és 2009 óta annak alelnöke. Alkotásai megtalálhatók hazai, magyarországi, olaszországi, németországi, kanadai és spanyolországi magángyűjteményekben.

Tillinger csendéleteivel, főleg utcaképeivel színesíti a szatmári művészek alkotásainak palettáját. Kedvenc technikája a tus, a grafika, de olajjal és vízfestékkel is fest tájképeket.

Gergely Csaba 2009 óta a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének elnöke, és már 33 éve aktív tagként tevékenykedik az egyesületen belül. 1996 januárjában elkészítette a Szatmárnémeti római-katolikus Szentlélek templom számára a Keresztút sorozatot, rendbontóan grafika alakban, tus és diófapác technikával, modern megfogalmazásban. 1998-ban a Szatmári Római Katolikus Püspökség megbízására megfestette a Szatmár megyei adorjáni templom fő oltárképét.

Több egyéni kiállítása volt Szatmárnémetiben, Nagybányán, Nagykárolyban, Zilahon, Kolozsváron és Magyarország egyes városaiban is. Kedvenc technikája az olaj, tusrajz és a szépia; szívesen alkot portrékat, csendéleteket, tájképeket és virágokat.

A kiállítás megnyitót ez alkalommal a Johann Ettinger Német elméleti Líceum "Canticum" kórusának dalai tették még hangulatosabbá Kuki Zsolt énektanár vezénylésével.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: