2011-02-03 17:50:20• hírek • Póti Orsolya

Megnyílt Fóris József életmű kiállítása

A Szatmári Alkotóház Galériában csütörtökön 17 órai kezdettel megnyílt Fóris József szatmárnémeti  faragóművész életmű-kiállítása. A művész születésnapja alkalmából nyílt tárlat figyelemreméltó alkotásokat foglal magába.

A Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete a csütörtökön megnyílt tárlattal születésnapot is ünnepelt,  hiszen a kiállító művész - Fóris József  - február 5-én tölti 75-ik életévét. A kiállítás első momentumában Gergely Csaba, az egyesület elnöke köszöntötte a szép számban összegyűlt érdeklődőket, és  átadta jókívánságait a művésznek.

Gergely beszéde után Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke szólt a közönséghez, majd virágkosárral köszöntötte a művészt. A rendezvényen többek között jelen volt Deac Mircea igazgató, Felician Pop igazgató és László Róbert költő, aki verssel lepte meg az ünnepeltet.

A jó hangulatról, azaz a ritmusos zenéről ez alkalommal a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ  munkatársai - Cserey Csaba és Székely Gabriella - gondoskodtak.

A zene és a köszöntők után Gergely Csaba ismertette a faszobrász életútját.  Fóris József 1936-ban született Szatmárnémetiben, 12 évesen asztalos inasnak adják a Telegdy céhez, amely a későbbiekben asztalos iskolává alakul át, amelyet el is végez. 1954-ben a szatmárnémeti Hordógyárban dolgozik, itt kezd el foglalkozni a faszobrászattal és elkészíti első nagyméretű munkáját is. Tanulmányai után sikeresen szobrászkodik, első kiállítására 1981-ben kerül sor a Szakszervezetek Művelődési Házában. 1983-ban Vastag István szobrászművésszel elkészítik a Genezis szobrot, mely a Szamos negyedben, a Golescu híd végénél lévő útkereszteződésnél található.

Fóris 1983 óta tagja a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének. Figyelemreméltó alkotásai megtalálhatók hazai és külföldi magángyűjteményekben. A kiállítás március 17-ig látogatható.





Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: