2018-07-27 07:48:26• hírek • Bede Emőke

Fertőzött fagyasztott zöldségeket hívtak vissza a szatmári bevásárlóközpontokból

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság az elmúlt héten több tucat ellenőrzést végzett, ezek számottevő része a higiéniai előírások betartását, a megfelelő csomagolást és szállítást, illetve az egészségre veszélyes anyagok kiszűrését célozta meg.

Ezen akció keretében a DSVSA ellenőrei a szuper- és hipermarketek fagyasztószekrényeiben található fagyasztott zöldség- és gyümölcskeverékekből is mintát vettek. És milyen jól tették ezt, ugyanis kiderült, több termék is Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett. A baktériumot kimutatták többek között a Gradena márkájú mexikói zöldségkeverékben, a vágott zöldbabban, a spenótban és a Felco márkájú gyorsfagyasztott eperben is. A fertőzött termékek mindegyikét visszahívták.
 

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget egyébként liszteriózisnak nevezzük. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával fertőzött élelmiszer elfogyasztása. Jó ellenállóképességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezet esetén (csecsemők, várandós nők, idős, főleg beteg emberek, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának –tájékoztat a webbeteg.hu. Az első tünetek már a fogyasztást követő napon felléphetnek, de akár egy hét is eltelhet, mire panaszok jelentkeznek. A betegség súlyosabb változatánál a lappangási időszak a fogyasztást követő 90 napig is eltarthat. Az általános tünetek, mint pl. hányás, hasmenés, fejfájás, alapján sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb élelmiszer-fertőzésektől, heveny gyomorrontástól. A tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: