2017-07-15 14:50:09• hírek • Szatmár.ro

Idén is a világ minden szegletéből érkeztek a Véndiáktalálkozóra

Rég láttunk már ennyi osztályt felvonulni a Református Gimnázium udvarán a Véndiáktalálkozó alkalmából!

Kanadából, Svájcból, Ausztráliából, Németországból, Olaszországból, és még hosszan sorolhatnánk, hogy milyen országbokól érkeztek egykori szatmári diákok a Véndiáktalálkozó alkalmából Szatmárnémetibe. Számos kerek évfordulós osztálytalálkozót tartottak az esemény részeként: három 65 éves, két 60 éves, négy 55 éves, három 50 éves, egy 45 éves, három 40 éves, négy 35 éves, három 30 éves, egy 25 éves, hat 20 éves és öt 10 éves érettségi találkozót tartottak a hétvégén. Sőt, a Véndiáktalálkozó szombati napján egy rendhagyó osztálytalálkozóra is sor került: egy 70 éves találkozó egyetlen résztvevője is ott volt a véndiákok felvonulásán. Amin a szokásosnál többen voltak, bár sok osztály szóvivője nem tagadta, hogy az előző esti fergeteges buli miatt néhányan nem tudták vállalni a délelőtti részvételt. Ez persze a legjobb eset, sokan ugyanis egészségügyi problémáik, előrehaladott koruk miatt nem vettek részt a Véndiáktalálkozón, bár osztálytársaik jelen voltak - ők lelkükben voltak együtt a régi nagy csapattal.

Egy perces néma csenddel és harangszóval emlékeztek az elhunyt diáktársakra és tanárokra, majd Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke mondott köszöntőt. Őt Király Lajos református esperes és Ft. Hársfalvi Ottó római katolikus plébános imája követte. Üdvözölte a jelenlevőket a szatmári magyar oktatási intézmények nevében Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója, de köszöntőt mondott Kereskényi Gábor polgármester és Magyar Lóránd parlamenti képviselő is.

"Nincs szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat, hanem barátainkban leltük fel az egész világot" - ez a Kölcsey idézet a felvonulók szóvivőinek, a köszöntőt mondók szájából is elhangzott.

Ezt követően emléklapot adtak át Papp Katalin nyugalmazott tornatanárnak és Tóth László nyugalmazott matematikatanárnak. 

A Református Gimnázium udvarán található emléktáblák megkoszorúzását követően a figyelem a tornateremben zajló műsorokra irányult. Ott látható Ábrám Zoltán Erdélyi református élet című fotókiállítása, Muhi István Fogságnapló című, láger-emlékeket megörökítő, felnagyított miniatűröket bemutató kiállítása, Kóter László szobor-, illetve Podolyák Vilmos festménykiállítása. A szervezők külön emléksarkot alakítottak ki Tarczy István műveiből, aki szervezője volt a Véndiáktalálkozóknak, a legutóbbi találkozó óta azonban elköltözött ebből a világból.

A kiállításmegnyitókat követően mutatták be Zirkuli Péter író, költő, kutató, egyetemi oktató és műfordító, egykori szatmári diák Noktürn, avagy A sánta ördög visszatér című kisregényét, amely a Helikon kiadó gondozásában jelent meg. Az 1948-ban született Zirkuli Péter a szatmári diákéveket követően Kolozsváron, Budapesten és Párizsban tanult tovább. Bölcsészdoktor és irodalomtudományi doktor, aki most Párizsban él. A kötetről  - amely iránt igen nagy volt az érdeklődés - Kereskényi Sándor irodalomtörténész beszélt.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: