2009-11-18 14:58:41• hírek • Tóth Klarissz

Férfias horkolás

Sokaknak ismerős az alaphelyzet: éjszakánként arra ébrednek, hogy partnerük horkolásától nem tudnak aludni, ugyanakkor másnap a horkoló fél is kialvatlanul ébred.

A horkolás betegség, nem pedig egy múló állapot. Számtalan pár költözik külön hálószobába azért, mert egy idő után az egyik fél horkolása elviselhetetlenné válik, az éjszakai „orr koncertnek" pedig előbb vagy utóbb egészségkárosító hatásai is megmutatkoznak. Szakértők egybehangzó állítása szerint a férfiak jóval gyakrabban horkolnak, mint a nők. A probléma megjelenését követően elsőként figyeljük meg, hogy melyik pozícióban szeretünk aludni: fekve, oldalt vagy hason? Bizonyított, hogy azok a férfiak, akik hanyatt fekve alszanak, gyakrabban és erőteljesebben horkolnak. Ez azzal magyarázható, hogy ebben a testhelyzetben a nyelv lefelé húzza az alsó állkapcsot, ezáltal leszűkíti a torkot, majd amint a száj nyitva van, azonnal elkezdődik a horkolás. A horkolásnak számtalan oka lehet: a megfázás miatta kialakult orrdugulás, allergia, de a legáltalánosabb, hogy horkoláskor a torokban a nyálkahártya rezegni kezd. Ezt az izom ellazulása váltja ki valamint az, hogy ezáltal alvás közben hátracsúszik a nyelv.

A horkolás másik kiváló oka a sok alkoholfogyasztás. Túlzott mennyiségű és gyakori alkoholfogyasztást követően észlelni lehet, hogy az illető intenzíven horkol. Kísérletek bizonyítják, hogy alkoholos mámorban a horkolás erőssége akár a 90 decibelt is elérheti! De egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet horkolás. Egy másik gyakori ok a túlsúly. Azok a férfiak, akik ideális testsúlyukhoz viszonyítva mintegy 20 százalékkal súlyosabbak, a horkolás problémájával is meg kell küzdeniük. A jelenség hátterében az áll, hogy a súlyfelesleg miatt úgynevezett „rekeszállás" keletkezik, ezáltal csökken a tüdővolumen, a légzés pedig felszínessé és szaggatottá válik. Súlyosabb esetben ajánlott orvoshoz fordulni, aki a horkolás pontos okának kiderítése végett, egyéb speciális vizsgálatokra is kötelezhet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: