2013-08-02 09:27:22• hírek • Szatmár.ro

Ferences búcsúk

Porciunkula búcsút tartanak vasárnap Kaplonyban és Szatmárnémetiben.

A porciunkula búcsú a ferencesek bölcsőjét jelentő assisi Porcinkula kápolna fölszentelésének emléknapja, melyet az egyház augusztus másodikán, illetve a hozzá közel eső vasárnap ünnepel. Miután Szent Ferenc helyreállította a romos kápolnát, ezen a napon szentelték fel újra. A rendalapítónak egy alkalommal a kápolnában megjelent az Úr Jézus és a Szűzanya, és biztatták, hogy kérjen valami nagy kegyelmet.

Ferenc azt kérte, hogy aki ezt a kápolnát meglátogatja, teljes búcsút nyerhessen. A kérés rendkívüli volt, de az Úr Krisztus helybenhagyta, és Ferencet a pápához utasította. III. Honorius 1216-ban teljesítette Ferenc kérelmét, és augusztus 1-jén déltől másnap estig minden esztendőben a szenvedő lelkekért is felajánlható teljes búcsút engedélyezett azoknak, akik felkeresik a Porcinkula kápolnát, gyónnak, áldoznak és imádkoznak a pápa szándékára. A pápák később a porcinkula búcsú tartásának jogát megadták valamennyi ferences és klarissza templomnak.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében Kaplonyban és Szatmárnémetiben tartanak porcinkula búcsút augusztus 4-én, vasárnap. A ferences szerzetesek gondozásában élő kaplonyi közösség tizenegy órától gyűl össze - jó idő esetén - a Páduai Szent Antal templom udvarán, ahol Ft. Sebestyén Albert OFM kolozsvári ferences atya szentbeszédével, az énekkar és a rézfúvós zenekar közreműködésével tartják a szentmisét. Szatmárnémetiben a Szent János apostol és evangélista templom szép ferences múlttal büszkélkedhet. Erre emlékeznek minden évben a porcinkula búcsúval, melyet idén vasárnap tíz órától tartanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: