2013-07-20 14:49:43• hírek • MTI

Ferenc pápa első külföldi útja Latin-Amerikába vezet

Mintegy kétmillió fiatalt - köztük félezer osztrákot - várnak a jövő héten Rio de Janeiróba, a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó színhelyére. A július 22-28. között tartandó eseményen részt vesz Ferenc pápa is, aki márciusi megválasztása óta első ízben utazik külföldre.

"A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó legyen a hitről szóló jeladás az egész világ számára. Az ifjúság mutassa meg a világnak, hogy szép dolog Jézust és az örömhírt hirdetni" - hangsúlyozta a katolikus egyházfő, amikor hivatalosan bejelentette brazíliai látogatását.

A fiatal katolikusok nemzetközi találkozójának másodszor ad otthont latin-amerikai ország. Az első alkalommal, 26 évvel ezelőtt, Argentína volt a házigazda. Brazília a Föld legnépesebb katolikus országa. A 194 millió lakos közül legalább 123 millió vallja katolikusnak magát. Igaz, közülük csupán minden ötödik gyakorolja rendszeresen a vallását.

Ferenc pápára zsúfolt program vár a világtalálkozón. Látogatása során elsősorban a rászorulókhoz és a kirekesztettekhez való közelségét akarja hangsúlyozni. Utazásának egyik csúcspontja az a szentmise lesz, amelyet július 24-én fog bemutatni Brazília legfontosabb zarándokhelyén, a Sao Paulo melletti Aparecidában.

Onnan a pápa Rio de Janeiróba utazik tovább, az ország második legnépesebb városában fölkeresi az Assisi Szent Ferencről elnevezett kórházat (Sao Francisco de Assis), amelyben drogfüggő személyek gyógyítását célzó osztályt fognak megnyitni. Július 25-én az egyházfő átveszi a nagyváros kulcsait, majd megáldja az olimpiai zászlót. (A jövőre esedékes labdarúgó világbajnokság után Brazília 2016-ban olimpiai játékokat fog rendezni.) Ezután fölkeresi Rio egyik szegénynegyedét (favela), és találkozik börtönben ülő fiatalkorú elítéltekkel.

A pápai látogatás és a világtalálkozó csúcspontját a július 28-án, vasárnap délelőtt esedékes szentmise képezi, amelyet Rio de Janeiróban fog bemutatni az egyházfő. A szentbeszéd után Ferenc pápa a hívőkkel együtt mondja el az Úrangyala imát. Délután találkozik a latin-amerikai püspökök tanácsának (CELAM) koordinátoraival és az ifjúsági világtalálkozó önkéntes közreműködőivel, segítőivel. Ezt követően repülőgéppel visszatér Rómába.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: