2013-04-14 11:58:56• hírek • MTI

Ferenc pápa első egy hónapja

Közvetlenség, egyszerűség, az emberekhez való közelség - ezekkel a jelzőkkel foglalta össze az olasz sajtó a március 13-án megválasztott Ferenc pápa első egy hónapját az egyház élén.

Ferenc pápa minden eddigi tette annyira "természetes és hétköznapi volt, hogy éppen ezért különlegesnek tűnt" - írta az új egyházfő első harminc napját "csodálatosnak" nevező Famiglia Cristiana. Az olasz katolikus hetilap szerint az új pápa egy hónapja "az emberekhez közel van". Ferenc pápa "csökkentette a távolságot az egyház és a hívők között és a nem hívőkkel szemben is". 

Megválasztása másnapján az új pápa nem költözött be az apostoli lakosztályba; egy hónap elteltével még mindig a vatikáni Szent Márta-házban lakik, ahol a menzán eszik, és reggelente a vatikáni dolgozókkal, a takarítószemélyzettel vagy a szentszéki napilap újságíróival vesz részt a misén. 

Ferenc pápa nem cserélte le a piros pápai papucscipőre eddigi fűzős félcipőjét, amelyet megtalpalva küldött utána a Vatikánba argentin cipésze. Telefonon szólt Buenos Aires-i újságosának, hogy lemondja eddigi lapelőfizetéseit. Az új egyházfő maga ment el kifizetni a számlát abban a római szállodában, ahol a konklávéig lakott. 
Ferenc pápa "meghódította a világot egyszerűségével, egyenességével, spontaneitásával és bölcsességével" - hangoztatta az Avvenire olasz katolikus napilap. 

A magát nem pápának, hanem "Róma püspökének" nevező egyházfő mindenekelőtt a hívőkkel való kapcsolatot keresi: az audienciák és misék előtt minél több embert személyesen üdvözöl, a Szent Péter teret nyitott autóval járja körbe, és erről leszállva karolja át a gyerekeket és betegeket. 

Beszédei és homíliái rövidek, a szertartásokat egyszerűsítette, majdnem kizárólag olaszul beszél és elődeivel ellentétben húsvétkor sem köszöntötte 65 nyelven a világ népeit. Az új pápa gyakran mesél anekdotát, többször saját nagyanyját idézi, vagy papi szolgálata tapasztalatairól mesél.



Ferenc pápa eddigi üzenete arról szólt, hogy "szegény egyházat akar a szegényeknek", hogy az egyháznak ki kell lépnie a világba és el kell mennie a társadalom peremén élőkhöz, szegényekhez, kórházban, börtönben levőkhöz, magányosokhoz. Pápai programjának része, hogy a keresztényeknek bátran és örömmel kell vállalni hitüket, az egyháznak pedig a tőle eltávolodottakat és a nem hívőket is meg kell szólítania. Kiemelte a fiatalok és a nők szerepét az evangelizációban. Nagycsütörtökön a fiatalkorúak római börtönében 12 fiúnak és lánynak mosta meg a lábát, közöttük muzulmánoknak is. 

A Vatikánt Ferenc pápa megválasztása óta ellepő hatalmas tömeg "igazi papnak" nevezi az új egyházfőt, aki az olaszokat leginkább XXIII. János pápára emlékezteti. A sajtót a konklávé után egy hónappal leginkább az érdekli, hogy az eddig a "gesztusok pápájaként" bemutatkozó egyházfő, miként fogja folytatni tevékenységét. Várakozás előzi meg a kúria átalakítását, az új pápa egyházpolitikáját, a XVI. Benedektől örökölt problémák megoldását, köztük a pedofil-botrányt, a vatikáni bank gyanús ügyeit, a Vatileaks-dossziét. 

Az első lépést Ferenc pápa szombaton megtette a nyolc bíborosból álló tanácsadói testület kinevezésével.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: