2013-02-28 19:13:33• hírek • Kocsis Zoltán

Fényképes nyilvántartásba veszik a befogott kóbor kutyákat

Nem kevesebb, mint 32 pont állt a Szatmárnémeti Városi Tanács rendes februári ülésének napirendjén - a testület valamennyi pontot elfogadta.

Az első pontban rögtön a testület összetételének változtatásáról kellett szavazniuk, az USL színeit képviselő Ioan Ardelean ugyanis lemondott tanácsosi tisztségéről.

A döntéshozók áldásukat adták arra, hogy magántemető nyíljék a Lázári út közelében, hogy nem élelmiszereket árusító lerakat működjék 1100 négyzetméter területen a Károlyi út közelében és hogy lakótelep épüljön az Alecu Russo utca közelében. Hosszas folyamat után sikerült a város nevére telekkönyvezni a Csipler Sándor Vívótermet. Szintén a polgármesteri hivatal köztulajdonába került 66.209 négyzetméternyi terület a Szamos partján - ide pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas parkot alakítana ki a város.

Az egyik legfontosabb napirendi pontban a tanácsosok elfogadták azon 16 tömbháznak a technikai-gazdasági mutatóit, amelyek jó eséllyel pályáznak az Európai Unió finanszírozta hőszigetelési támogatására. Amint azt Maskulik Csaba, az RMDSZ-es frakció elnöke elmagyarázta, több száz kérvény közül kellett kiválasztaniuk a „szerencséseket". Mivel az EU a tömbházak lakóinak jövedelmétől teszi függővé a kifizetendő önrészt, a sikeres pályázat egyik alapvető feltétele volt az, hogy valamennyi lakó igazolja jövedelmét. A pályázatokat április közepéig lehet eljuttatni Brüsszelbe, azt követően derül majd ki, hogy mely tömbházakat szigetelhetnek.

A másik fontosabb határozati pont a kóbor kutyák befogását és ellátását érintette. Butka Gergely tanácsos javaslatára a testület elfogadta, hogy ezentúl minden egyes befogott ebről két fotót kell készíteni egy fehér fal előtt - ezzel egyértelműbbé téve azonosításukat és nyilvántartásukat. Az RMDSZ frakció javaslatára eltörölték a 150 lejes örökbefogadási illetéket - ezt követően csak abban az esetben kell fizetni, amikor valaki saját elszabadul kutyáját veszi vissza. A következőkben a kóbor kutyákkal kapcsolatos minden egyes tevékenységet külön írnak majd ki, az érdeklődő cégeket pályázatait pedig a tanács által kinevezett bizottság bírálja el.

A városi tanács felhatalmazta Coza Valerian ügyvédet, hogy védje a Transurbant a Számvevőszék ellen folytatott perben. A Számvevőszék azt szeretné elérni, hogy a tömegközlekedési vállalat fizessen áfát a különböző szubvenciós és kedvezmények után. Amennyiben a törvényszék igazat ad a Számvevőszéknek, akkor a Transurbannak (és rajta keresztül az önkormányzatnak) több százezer lejt kellene kifizetnie - ami hatalmas érvágás lenne a város költségvetésében. A Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság visszarendelte a pert a Szatmár Megyei Bíróságra. Az új tárgyalás három hét múlva veszi kezdetét.

A városatyák áldásukat adták arra is, hogy Avasújváros, Kökényesd, Sződemeter, Batarcs, Szopor, Tasnádszántó, Krasznabéltek, Érkávás, Turc, Borválaszút, Nagytarna, Érkávás és Aranyosmeggyes is részese legye az Apaserv (ahol Szatmárnémeti egyelőre többségi részvényes) fejlesztési terveinek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: