2019-07-06 11:09:34• hírek • Nagy Tímea

Fényes nappal sétálgat a patkány a sugárúton. Ekkora a baj vagy csak arra tévedt?

Nemrégiben a Transilvania sugárúton sétált egy patkány fényes nappal. Nem is volt nehéz lencsevégre kapni, olyan ráérősen mozgott.

A kártevők a nagy melegben élelmiszer és víz után kutatnak, s nem zavartatják magukat a járókelők jelenlétében sem. Előfordul, hogy nappal is előbújnak, s a forgalmas helyeken keresik a betevő falatot. Valószínűleg jó táplálékszerző helynek találták a boltot és környékét.

 

Ilyen problémával szembesülnek tavasszal a tömbháznegyedek lakói, hiszen, ahogy plusz tartományba emelkedik a hőmérséklet, a rágcsálók is felélednek, s éhségükben vakmerőbben “repülnek rá” a kukákra és környékükre. Ott, ahol a tömbház bejáratánál a kóbor állatoknak élelmet tesznek le, biztosak lehetnek benne, hogy egyéb rendszeres látogatóra is számíthatnak. Tudva való, hogy a patkány és az egér ügyesen mássza a falakat is - vessen magára, aki macskát etet és nyitva hagyja az ablakát!

 

A patkányok iránti hozzáállás vegyes: néhányan félelemmel, mások utálattal tekintenek rájuk, pozitív érzelmeket szinte senki sem táplál a betegségeket hordozó, kártékony rágcsálók iránt. Azok, kik a bátrak táborába tartoznak, megpróbálnak fellépni a kártevők ellen. Lehet ez csapda, méreg vagy "kilakoltatás", ahol szemét (élelem) van a közelben és akad egy-két ember számára elérhetetlen lyuk, beköltöznek a hívatlan vendégek.

 

Márciusban hozzájutottunk néhány képhez, melyen a rágcsálók ilyen-olyan formában láthatóak. A 17-es negyed lakója ezt írta a fényképe (a lenti montázsban szerepel) mellé: „A 17-esben este felé patkány invázió van.” Egy másik képet (a fenti montázsban ez is szerepel) is kaptunk egy szatmáritól, aki a városközponti szaporulatra panaszkodik: „Úgy tűnik, egyre több a patkány, már az utcán is futkosnak.” A 14-es negyedben sem különb a szituáció. Az ott lakó ezt tapasztalja: „Itt szaladgálnak éjszaka fel és alá a fal mentén.”

 

 

 

A nemkívánatos vendégeink nem önszántukból szaporodtak el ilyen mértékben. A patkányfészkek olyan helyeken jönnek létre, ahol közel vannak a táplálékhoz, de kellő védettséget élveznek. A városok, főként a sűrűn lakott zónák tökéletes életteret nyújtanak akár nagyobb szaporulatok számára is, gondoljunk csak arra, milyen jól megélnek az állatok a pincékben és az épületek alatt. Élelemként az óriási szemetes konténerek öt csillagos étteremként szolgálnak. A probléma halmozódik, amennyiben a hulladéktárolók körül szemétdomb alakul ki.

 

A városi hulladékgazdálkodásnak is vannak korlátai, mind anyagi és eszközbeli értelemben. Jelenleg a szemét elszállításért felelős vállalkozás a lehetőségeihez mérten jár el az ügyben.

 

A helyzetre megoldásként egyrészt a hulladék mennyiségének csökkentése, kifejezetten a szerves hulladéké – mely élelmül szolgál a kártevőknek, másrészt a szelektív hulladékgyűjtés szolgálna. A köztisztaságért felelős vállalat a város több pontján és a lakónegyedekben is rendelkezik kifejezetten szelektív gyűjtésre felcímkézett konténerekkel. Az differenciált elszállítás is megoldott - a társaság szerint. Az emberek ennek ellenére egy vedérbe gyűjtik a háztartási szemetet. A szemeteszacskókat válogatás nélkül, az épp üres vagy kevésbé teli tároló egységbe hajítják.

 

A szelektív hulladékgyűjtés Szatmárnémetiben még tudományos fikció. Betudható ez a tájékozatlanságnak, az érdektelenségnek, de az „úgy is egy autóba ürítik” felfogásnak is. A felelősség azonban nem hárul – míg a lakosság nem változtat, ne csodálkozzon az elmérgesedő „patkányhelyzeten” sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: