2009-05-13 15:42:05• hírek • Tóth Klarissz

Fényérzékeny bőrtípus

A nyári strandidény beköszönte előtt sokan felteszik maguknak a kérdést: mit tegyenek annak érdekében, hogy napozáskor ne égjen le a bőrük?

A egyenletesen lebarnult, csoki barna bőr látványa valóban esztétikus, ám sokan panaszkodnak arra, hogy valamennyi napozókrém kipróbálása ellenére, rövid napozás után kipirosodik vagy felhólyagosodik a bőrük.

Bőrünk találkozik elsőként a napsugarakkal, ez a felület szervezetünk elsődleges, külső védekező területe. A káros napsugarak különböző bőrpanaszokat, allergiákat idézhetnek elő. Fény hatására egyes kémiai szerkezetű anyagok alakuláson esnek át, aminek következtében - az úgynevezett allergiás folyamat révén - fototoxikus gyulladást, reakciót okozhatnak. A fényérzékeny anyagok a szétesés következtében elpusztulnak, aminek hatására a bőr gyulladttá vagy hólyagossá válik. Ezeknek az anyagoknak egyes típusai olyan gyógyszerekkel is bekerülhetnek a szervezetbe, mint például bizonyos nyugtatók vagy akár a cukorbetegeknél alkalmazott gyógyszerek stb. A gyógyszereken kívül számításba kell venni olyan fényérzékenyítő anyagokat, amelyek a környezetünkből kerülnek a bőrre. Ilyenek lehetnek: egyes kozmetikai termékek, petrezselyem, bergamottos napolaj stb. A legtöbb esetben a bőrön jelentkező foltokat csak utólag fedezzük fel.

A napozás egyik mellékhatásaként a mellkason, az egész testen vagy csak a nyakon gyakran keletkezik viszkető csalánkiütés (csalángöbcse, urtikária). Ennek kialakulási folyamata teljességében még napjainkban sem ismert. Elsődleges típusa a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkezik. Másodlagos típusa pedig, az úgynevezett „kolinerg urtikária", ami nyáron észlelhető, hő váltja ki és leginkább fizikai megterhelés, izzadás hatására jelentkezik. Ebben az esetben a csalánbgbörcse akár fénytől teljesen védett bőrfelületen is megjelenthet. A kellemetlen tüneteket külsőleg különböző gyulladáscsökkentő gélekkel, krémekkel enyhíthetjük, de belsőleg is alkalmazhatunk erre alkalmas gátló gyógyszereket. Megoldást jelenthet a vékony, természetes anyagokból készült ruházat viselete, esetenként a napfény teljes elkerülése.

Abban az esetben, ha minden elővigyázatosság ellenére a bőr gyulladt vagy piros lesz, leég és felhólyagosodik, használjunk bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő készítményeket. Erős fájdalom és súlyosabb leégés esetén azonban forduljunk bőrgyógyászhoz.


A csalánkiütést az egyik legismertebb allergiás megbetegedésként tartják számon


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: