2010-04-15 09:33:34• hírek • MTI-Press

Fényelemes retikül

Tonino Lamborghini divatos márkának számít az öltözék-kiegészítők piacán. Legfrissebb újdonsága, a SolarBag (naptáska) nemcsak trendi, hanem technikailag is szenzációs. A hasonló, fényelemes bőröndöknél sokkal kisebb, vállra akasztva, sőt kézben is hordható. Emellett különös gondozást sem kíván.

A retikül különlegessége a lehajtható fedőlapja (oldala), arra ugyanis kéttenyérnyi nagyságú, tizenegy kis csíkból készült fényelemet szereltek. A női táskákra általában váró gyakori hajtogatást remekül bírja, mert a fényelemcsíkokat nem üveg, hanem hajlékony, átlátszó és vékony műanyag fedi.

A rugalmas fényelemeket a lausanne-i Ecol Politechnique svájci kémiaprofesszora, Michael Gratzel dolgozta ki és szabadalmaztatta. A csíkok a ritka, drága és nagyon kemény ruténiumnak diazovegyületek segítségével pasztává történő átalakításával készülnek. Annyira fényérzékenyek, hogy nemcsak a Nap, de belső térben a lámpák, csillárok fényéből is áramot fejlesztenek.

Az áramot a táskába szerelt kis akkumulátorok gyűjtik össze. Ha azok teljesen feltöltődtek, 8-12 órán át képesek felhasználható erősségben tartalékolni az áramot. A retikül használója így akár hosszabb vásárlási séta, kirándulás, utazás közben is feltöltheti belőle a kimerült mobilját, iPhon-ját, kameráját vagy éppen a laptopját. A Fuel Cell News szakfolyóirat április száma már arról is beszámol, hogy a fényelemeket az ausztráliai Dyasol nagyvállalat  gyártja majd. A lapból az is kiderül, hogy maguk a táskák Kínában készülnek, a gyártó pedig a jól hangzó, olaszos, a híres luxuskocsik előállítójára emlékeztető fantázianevet az európai piaci bevezetéshez választotta.


Fényelemes hátitáska is kapható
Fényelemes hátitáska is kapható


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: