2009-12-22 09:15:14• hírek • MTI

Fenyegették Csendes Lászlót

Családja és személyes biztonságának a növelése érdekében mondott le hétfőn Csendes László, a volt román kommunista titkosszolgálat, a Securitate iratcsomóit vizsgáló intézmény vezetője, aki azt állítja, hogy többször is megfenyegették.

Csendest a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára nevezték ki korábban a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságba (CNSAS), amelynek 2007 júliusa óta az elnöke. Jelezte, hogy csak az elnöki tisztségről mond le, továbbra is a CNSAS tagja marad.   

A lemondását hétfőn benyújtó Csendes a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: nemcsak őt, hanem több kollégáját is megfenyegették ismeretlen személyek. Legutóbb az intézmény egyik ügyvédje a hetedik emeleti lakásában golyót talált, amit az ablakon keresztül lőttek be. A lemondást a CNSAS vezető testületének a következő ülésén kell napirendre tűznie, erre várhatóan csak az új évben kerül sor. Ugyanis előbb ennek a grémiumnak tudomásul kell vennie a poszt megüresedését, csak azt követően választhatnak új elnököt. 

A Securitate irattárát vizsgáló intézmény körül az elmúlt években több vita is kirobbant. Az elnöki tisztség betöltése többször is belpolitikai vitákat gerjesztett, legutóbb pedig az alkotmánybíróság hozott olyan döntést, amely szerint a CNSAS nem dönthet arról, hogy egy vizsgált személy együttműködött-e az egykori román kommunista hatalmat kiszolgáló, rettegett Securitatéval, vagy sem. A taláros testület szerint erről csak bíróság határozhat, amit sokan úgy értékeltek Bukarestben, hogy jelentősen csorbult a CNSAS hatásköre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: