2011-06-07 09:42:33• hírek • MTI

Fenyegetik Igast

Jövedelmük csökkenése miatt feljelentéssel fenyegették meg a belügyminisztert a román rendőrök, akik hétfőn tüntettek a minisztérium épülete előtt. Az elégedetlenség oka az étkezési juttatások csökkentése.

Traian Igas belügyminiszter a múlt héten bejelentette, hogy júniusban 550 lejjel szorítják le a szakmában dolgozóknak járó élelmiszer-támogatásokat, amelyek értéke így 130 lejre csökken. A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, hogy júliusban a rendőrök már újra kézhez kapják a támogatás teljes összegét, majd az utolsó negyedévben visszakapják a júniusban elvesztett pénzt is.

A szakszervezetek ugyanakkor jogtalannak nevezik az intézkedést, szerintük az ellentétes a kollektív munkaszerződésben foglaltakkal. A munkavállalók érdekvédelmei szervezetei kilátásba helyezték, hogy "hivatali visszaélés" címén büntetőjogi feljelentést is tesznek a tárcavezető ellen.

A híradások szerint a jövedelemcsökkentő intézkedés a belügyminisztérium 140 ezer alkalmazottját érinti, elsősorban a rendőröket, a tűzoltókat, a csendőröket és a határrendészeket. 

Marin Gruia, az országos rendőrszakszervezet elnöke a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: a még dolgozó rendőrök közül is sokan már a létminimum szintjére süllyedtek, mivel Gruia állítása szerint bérük átlagosan mindössze havi ezer lej. Gruia úgy tudja, hogy a tárca ráadásul tízezer rendvédelmi dolgozót készül elbocsátani a közeljövőben. Szerinte a megmaradók képtelenek lesznek ellátni a rendfenntartás feladatait.


Traian Igas
Traian Igas


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: