2009-07-10 11:54:34• hírek • MTI/Reuters/Újkína

Fenyeget az Ebola

Aggasztja a tudósokat a Fülöp-szigeteki sertések körében terjedő Ebola vírus; a szakértők attól tartanak, hogy a vírus mutálódhat, és az emberekre is fokozottan veszélyes lehet.

Az ázsiai országban 141 embert vizsgáltak meg, közülük hat személynél - akik vagy sertésfarmokon, vagy sertéstermékekkel dolgoznak - mutattak ki antitesteket az Ebola-Reston vírussal szemben. Ez azt jelenti, hogy az állatok valamikor megfertőzhették őket.

Bár a hat személy egyike sem betegedett meg, a Fülöp-szigeteki hatóságok és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) szakértői figyelmeztettek, hogy a vírus átalakulhat. "A házi sertések körében terjedő Ebola-Reston vírusfertőzés nyomán aggodalmak merülnek fel az emberek, illetve az állatok körében megjelenő járvány lehetősége miatt - írták a tudósok a Science című tudományos folyóirat legújabb számában. - Félő, hogy a sertéseknél tapasztalt fertőzések lehetővé teszik a vírusnak, hogy átalakuljon és tovább fejlődjön".

Az Ebola-Reston vírus a filovírusok családba tartozik, vagyis főemlősöket vesz célba. A hasonló vírusok vérzéses lázzal járnak, amely halálos lehet.

Kutatásuk során a tudósok a Fülöp-szigetek több pontján vér és szövetmintákat vettek a szokatlanul súlyos légzőszervi megbetegedésben szenvedő sertésektől, az eredmények pedig a vírus többféle változatának jelenlétét mutatták ki. Mindez arra utal, hogy a vírus a sertésekben már azelőtt jelen volt, hogy a Fülöp-szigetekről az Egyesült Államokba került majmoknál 1989-ben felfedezték volna.

"Elképzelhető, hogy az Ebola-Reston vírus egy még azonosítatlan vírusgazdától került át a majmokra és a sertésekre. Vírusgazdaként a denevérek is szóba jöhetnek, mivel más filovírusok hordozói" - állítják a tudósok.
Az év első felében a Fülöp-szigeteken hatezer sertést vágtak le, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.


A sertések előbb az új típusú influenza miatt kerültek a középpontba, most az új Ebolát terjesztik.
A sertések előbb az új típusú influenza miatt kerültek a középpontba, most az új Ebolát terjesztik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: