2011-03-25 08:31:28• hírek • Pogár Demeter, MTI

Fenntartják a légtérzárat

Mintegy 350 harci gép vesz részt a líbiai légtérzárlat fenntartásában, amelyeknek a fele amerikai - jelentette be csütörtökön a Pentagonban William E. Gortney altengernagy az amerikai egyesített vezérkar részéről.

"Minden eszközt felhasználunk, ami csak megtalálható az eszköztárunkban" - mondta. A viceadmirális szerint egyelőre nincs kidolgozott menetrendje annak, hogy az Egyesült Államok mikor adja át a hadművelet irányítását, de hangsúlyozta, hogy Washington "nagyon keményen" dolgozik ezen. Gortney szerint az amerikai haderő nem kommunikál a líbiai felkelő erőkkel.

Az altengernagy elmondta, hogy az Egyesült Államok felszólította a líbiai kormányerőket, hogy tagadják meg Moammer Kadhafi ezredes parancsait és ne harcoljanak a saját népük ellen. "Az üzenetünk egyszerű: hagyják abba a harcot, hagyják abba saját népük gyilkolását, és ne teljesítsék Kadhafi ezredes parancsait" - jelentette ki William Gortney. Ugyanakkor, mint mondta, nem volt tudomása róla, hogy volt-e olyan líbiai egység, amely eleget tett volna a felszólításnak. Nem számolt be arról sem, hogy az üzenetet hogyan juttatták el Kadhafi katonáinak.

Az altengernagy szerint a Líbia elleni koalíció légi csapásainak nem voltak halálos áldozatai, csak a kormányerők támadásainak.

Washingtonban egyébként csütörtökön bejelentették, hogy Hillary Clinton külügyminiszter kedden Londonban részt vesz a líbiai stratégia egyeztetésére összehívott, úgynevezett kontaktcsoport konferenciáján, amelyen jelen lesz William Hague, a brit, Alain Juppé, a francia és Ahmet Davutoglu, a török diplomácia irányítója is. A miniszterek erről egy négyoldalú telefonos konferenciabeszélgetés során állapodtak meg. A következő napon Clinton a védelmi miniszter és a vezérkar főnök társaságában a washingtoni kongresszusban számol be a líbiai háború fejleményeiről.


A Pentagon 350 repülővel vesz részt az akcióban
A Pentagon 350 repülővel vesz részt az akcióban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: