2019-05-09 16:30:29• hírek • Bede Emőke

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a BBTE Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozata

Május 9-én igazán különleges alkalomból gyűlt össze a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatának vezetősége, pedagógusi kara és hallgatói közössége. Hogy mi adta a találkozó különlegességét? Nos, e hétvégén az óvodapedagógus- és tanítóképző szak fennállásának huszadik évfordulóját ünneplik, s erre való tekintettel az érintettek egy jubileumi konferenciát szerveztek.

A csütörtökön elrajtoló esemény megnyitóján a vendégeket dr. Szabó-Thalmeiner Noémi oktatási igazgató üdvözölte, majd át is adta a szót dr. Markó Bálintnak. A rektorhelyettes beszédében elmondta, bár a húsz év nem kis idő, azonban ez nem azt jelenti, hogy a tagozat vagy a pedagógusai felett elszállt volna az idő, mi több, az oktatók a hallgatóknak és a rájuk váró, folyamatosan megújuló kihívásoknak köszönhetően újra és újra megfiatalodnak. „Ez a kihelyzett tagozat olyan szakembereket enged ki a kapuján, melyek bárhol megállják a helyüket, és ebben a folyamatosan változó világban megfelelően fel tudják készíteni az általuk nevelt gyerekeket a továbbtanulásra” - mondta el Markó Bálint. Hozzátette: a BBTE kihelyezett tagozatainak számottevő része a pedagógiai képzéshez kapcsolódik, ugyanis mindenhol igyekeznek kielégíteni a helyi közösségek igényeit. S hogy Szatmárnémetiben mekkora szükség van az egyetem által kínált lehetőségekre, mi sem bizonyítja jobban, mint épp annak húsz éves fennállása.



A rektorhelyettes után dr. Fóris-Ferenczi Rita dékánhelyettes szólt az egybegyűltekhez. Ünnepi beszédében a dékánhelyettes a tagozat oktatóit köszöntötte, hiszen ők dolgoznak azon immár húsz éve, hogy Szatmárnémetiben pedagógusképzés működjön, és hogy az intézményből olyan óvodai nevelők és tanítók kerülhessenek ki, kiknek erényei között nem csak a megfelelő szakmai felkészültség, de a kitartás, a hűség és a következetesség is szerepelnek. Zárszóként Fóris-Ferenczi a konferencia résztvevőinek gyümölcsöző együttgondolkodást kívánt, majd át is adta a szót a Szatmár Megyei Tanács elnökének, Pataki Csabának.

 

„Nekünk nagyon fontos ez az intézmény, és amikor azt mondom, »nekünk«, akkor arról a 120 ezer magyarról beszélek, akik ebben a megyében élnek. Ez az egyetem olyan embereket nevel, akikre a jövőnket bízzuk, mert az az óvodás és kisiskolás gyermekek nekünk a jövő" - mondta el a tanácselnök, majd elismerését és háláját fejezte ki mindazon pedagógusok felé, akik Romániában, s benne Szatmár megyében úgy döntenek, hogy magyar nyelven, az anyanyelven fognak tanítani, hiszen ezáltal stabil alapokra helyezik a helyi magyar közösségek fennmaradását, jövőjét. Épp ennek okán Pataki a helyi és megyei elöljárók nevében további támogatásáról biztosította az intézményt.


Mindezek után Szabó-Thalmeiner Noémi egy bemutató keretében emlékezett vissza az elmúlt két évtizedre, melyek során nem kevesebb mint 760 államvizsga és 17 mesteri dolgozat készült el az intézmény falai között. A történelmi visszatekintő alatt a néhai dr. Bura Lászlóról is megemlékeztek, ki az intézmény egyik alappillérének számított, és több éven át a főiskola tanulmányi igazgatójának helyét is betöltötte. Végül, de nem utolsósorban dr. Végh Balázs Béla volt intézményvezető fogalmazott meg egy elismerő üzenetet az intézményből kikerült óvodai pedagógusoknak és tanítóknak, kik a jelenlegi oktatási rendszerben is képesek megállni a helyüket, olykor még a legnehezebb körülmények között is.



Az esemény záróakkordjaként az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai egy zenés-énekes előadással kedveskedtek a jelenlevőknek, majd ezt követően egy, a szatmári tagozat két évtizedes történetét bemutató kiállítást lehetett megtekinteni, de a jubileumi ünnepségre a koronát csak a pénteki napon bemutatandó szakmai előadások sora teszi majd fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: