2020-02-29 10:41:42• hírek • Bede Emőke

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte az RMDSZ Szatmár megyei szervezete

Immár 30 éve annak, hogy a kommunista diktatúra bukása után Szatmár megyében is megalakult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. E kerek évfordulót ünnepelték péntek délután a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia impozáns koncerttermében, a találkozó azonban nem csak az elmúlt évekre való visszaemlékezés jegyében zajlott, hiszen sor került a jövőbeni tervek ismertetésére is.

A szövetség szép számban összegyűlt tagjaihoz elsőként Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke, megyei tanácselnök szólt. „Talán nem árt, ha megállunk egy percre, és felidézzük, honnan indultunk. Akkor alapítóink még nem tudták, mit és hogyan, de tenni akartak. Tenni a családjaikét, a barátaikért, de tenni a magyarságért és az országért is. Együtt, egy akarattal. Ezt ma sem szabad elfelejtenünk”- mondta Pataki, ki arra intette a tulipános társakat, hogy vegyenek példát elődeikről, hiszen a közelgő választásoknak hatalmas tétje van. Nem csak egy következő négyéves mandátumot lehet ugyanis szerezni, de egy erős csapattal oly módon lehet terelgetni a megye lakosságának helyzetét, hogy az a gyermekek jövőjét is pozitív irányba mozdítsa.



A megyei tanácselnöktől ezt követően Kelemen Hunor vette át a szót. A szövetségi elnök beszédének első felévben visszaidézte a rendszerváltás előtti éveket, amikor a rezsim még mindent megtett azért, hogy a nemzeti identitás megőrzését ellehetetlenítse. Egy ilyen hátrányos helyzetből indulva virágzott ki aztán az RMDSZ tulipánja. „Felnőtt azóta egy olyan nemzedék, amelynek nincsen közvetlen tudása arról, hogy milyen volt a szabadság hiánya, milyen volt a diktatúra. Azért kell nekünk elmesélnünk, hogy honnan jöttünk és hová jutottunk el harminc év alatt, hogy tudják ők is mindezt megérteni és folytathassák, amit mi elkezdtük” – hangsúlyozta Kelemen. Kifejtette, noha sok minden változott a rendszerváltás óta, a kezdetekkor megfogalmazott eszmék - gondolva itt a szabadságra, a nemzeti identitás megőrzésére, a társadalmi igazságosságra és egyenlőségre - töretlenül megmaradtak. Ezt kell tovább vinnie az új, fiatalos lendületű csapatoknak – véli az RMDSZ elnöke, ki ezt követően az elmúlt évek, hónapok politikai történéseire is reflektált beszámolójában.



Mindezek után elérkezett a számvetés ideje: a szövetséget képviselő megyei tanácsosok Pakai Csaba tanácselnökkel az élen számot adtak mindarról, amit az elmúlt négy esztendőben letettek az asztalra. A számadatokban nem szűkölködő tevékenységi értékelő után Pataki arról is beszámolt a jelenlevőknek, miért szeretné a következő négy évben is folytatni a munkát mint megyei tanácselnök. „A békés fejlődés nem állhat meg, több éves munkánk nem mehet kárba. Azért szeretnék megyei tanácselnök lenni, mert van reális és kivitelezhető, hosszú távú jövőképem a megye fejlesztését illetően. Azért indulok, mert van erőm és akaratom kivitelezni az elképzeléseimet, melyek megvalósításában hozzáértő és lelkes csapat áll mellettem Azért indulok ismét e tisztségért, mert folytatni akarom mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtem. […] Olyan Szatmár megyét szeretnék, ahol jó élni, ahova a fiatal pályakezdőknek jó hazatérni, ahol gadaként érvényesülni lehet, ahova turistaként érdemes ellátogatni” – fejtette ki programbeszédében Pataki Csaba. Ezt követően a megyeitanácsos-jelöltek is rendre ismertették, miért szeretnének heyet foglalni ama bizonyos asztal körül, és melyek számukra azok a prioritások, melyekért mandátumuk során küzdenének.


Ezt követősen sor került a jelöltek szavazás általi rangsorolására. Az eredmények ekkép alakultak: Pataki Csaba 130, Balogh Sándor 125, Erdei Róbert 124, Kovács Máté 121, Gindele Imre 120, Kallós Zoltán 120, Véron András 117, Nagy Szabolcs 103, Barta Zoltán 101, Giurgiu-Kovács Mónika 98, Muresan István 96, Kereskényi Sándor 94, Tasnádi István 91, Fanea Imola 86, Gál Ilona Gyöngyi 66, Nagy Sándor 53, Marginean Éva pedig 30 támogató szavazatot kapott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: