2014-02-05 14:49:51• hírek • Szatmár.ro

Fenik a késeiket a böllérek

Szombaton lesz nagy sírás-rívás. Legalábbis a malacok körében, hiszen harmincegy csapat méri össze tudását és tehetségét a hagyományossá vált Szatmár megyei böllérversenyen.

A negyedik alkalommal megrendezett versenyen már - szintén hagyományosan -  nem csak Szatmár megyei csapatok kívánnak a helyiekkel megmérkőzni. Részt vesz a versenyen, ahogy eddig minden évben, az alsócsernátoni (Kovászna megye) gyökerekkel rendelkező csapat, immáron Borókagyökér Egyesület néven, Magyarországról pedig Dunakiliti és Nyírbogát teszi színesebbé a versenyt. A többi csapat Szatmár megye településeiről állt össze, s izgatottan készülődnek, ősi recepteket előásva a nagyszülők szekrényeiből vagy éppen valamilyen újításon gondolkodva.

Szatmárhegy, Túrterebes és Nagykároly már bebizonyították, hogy ennek a rendezvénynek helye van a Szatmár megyei rendezvények palettáján. Idén a megye egyik legfiatalabb városa, Sárközújlak lesz a böllérverseny helyszíne - ott is a focipálya és az RMDSZ székháza közötti területen készül majd a hurka, kolbász és a többi finomság. S valószínűleg ezen a területen fogy majd a legtöbb hidegűző, bátorsághozó fogópálinka is.

"Második éve bevezetett szokás, hogy lehetőség van arra, hogy a csapatok otthonról hozzanak levágandó sertést, de a feldolgozandó disznó fogyasztásra alkalmasságát állatorvosi igazolással kell bizonyítani. Állatorvos és egészségügyi pont a helyszínen is lesz" - tudtuk meg Tasnádi István főszervezőtől.

A szervezők szerdán találkoztak a csapatokkal, kiosztották a helyeket, csütörtökön a zsűri tart gyűlést, míg pénteken már megkezdődik a sátrak elhelyezése, s a területek kialakítása, hogy szombaton már teljes rendben várja minden a csapatokat.

A szervezők tájékoztatása szerint összesen 31 csapat mutatja meg, hogy mennyire operatívan tudnak disznót vágni, milyen speciális ételeket készítenek a feláldozott állatból és bemutatják az elődöktől tanult trükköket is.

A Böllérversenyen egyébként koncert is lesz: 13 órai kezdettel a Muzsika TV-ből is ismert Bertici Fivérek zenekar fog fellépni. A szatmáriak kedvenc zenekara ez alkalomból a hamarosan megjelenő új albumról is előad slágergyanús dalokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: