2010-11-26 17:49:09• hírek • Póti Orsolya

Feminista regény született

Betty Erath „Hét hónap, hét év és László" című könyvének bemutatójára került sor november 26-án a Szatmári Alkotóház Galériájában. Az erdélyi származású írónő első regényét igazi feminista műnek titulálták a jelenlévők.

A „Hét hónap, hét év és László" című regény szerzője Gyergyóremetén látta meg a napvilágot, majd Szatmárnémetibe költözött, és tanulmányait a Kölcsey Ferenc Nemzeti Kollégiumban végezte.1981 óta Dél-Németországban él.

Betty Erath eddig úgymond csak fiókjának írt. Naplót vezetett éveken keresztül, majd barátnője biztatására a közönség felé is megnyílt. Így született meg első regénye, a „Hét hónap, hét év és László", melynek bemutatójára november 26-án került sor a Szatmár Alkotóház Galériájában.

A vendégeket Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója köszöntötte, majd olyan személyek szólaltak fel, mint Szász Piroska tanárnő, Enyedi István tanár, Kereskényi Sándor irodalomtörténész, Aurel Pop a Citadela Könyvkiadó igazgatója, és természetesen maga a mű szerzője, Betty Erath.

Az alkotás egy igazi feminista regény, a nő titokzatos örökkévalósága, a nőnek járó szabadság, és a szerelem fogalmazódik meg egy dokumentációban - hangzott el a bemutatón. Enyedi István, a regény lektora elmondta: egy férfinak nehéz ellenállnia egy olyan műnek, amely a következő sorokkal kezdődik: „Ma felkerestem egy budapesti társközvetítő irodát. A cél benne van a névben..."



Kereskényi Sándor irodalomtörténész mielőtt Betty Erath könyvét méltatta volna, a nagy nőábrázolókról, a feminista regényírókról beszélt. Az irodalomtörténész szerint a „ Hét hónap, hét év és László" című alkotás az államszocialista nő tragédiája. Egyfajta „hétköznap szagú" dokumentum próza, mely rendkívül őszinte; ha a következőkben még születnek szatmári vonatkozású könyvek, reméli mind ugyanilyen őszinték lesznek.

„A regény nem önéletrajzi alkotás, szereplői nem létező személyek, a helyszínek viszont valósak.  Visszajelzésül eddig azt kaptam, amire számítottam: a mű szórakoztató és olvasmányos. Ez is a célom: szórakoztatni az olvasóközönséget. A továbbiakban is folytatni szeretném az írást, csak meg kellett születnie ennek a  percnek, amikor első könyvemet kiadom." - mondta el Betty Erath a Szatmár.ro-nak.

Az, hogy mi a valós a műben és mi nem, az már az írónő titka marad; a közönség csak vegye kézbe a piros könyvet, olvasson bele, és ha tetszik, szórakozzon...




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: