2009-11-16 10:13:32• hírek • Ferenczi Noémi

Felvonulás a diákok jogaiért

A Szatmári Magyar Diáktanács felvonulást szervez kedden, a Nemzetközi Diáknap alkalmából.

November 17. Nemzetközi Diáknap. Ebből az alkalomból kedden felvonulást szervez a Szatmári Magyar Diáktanács (SZMDT) - tudtuk meg Igaz Mátétól, az SZMDT elnökétől.

November 17-ét 1941-ben nyilvánította a diákok nemzetközi napjává a Nemzetközi Diáktanács egy Londonban tartott konferenciáján. A Nemzetközi Diáknap alkalmából különböző rendezvényekkel szoktak megemlékezni diáktársaikról a fiatalok. Ezen a napon Erdély több városában felvonulást szerveznek.

Szatmárnémetiben a felvonulás délután 15.30-kor kezdődik. A résztvevő  diákok a nagyparkban álló Lucaciu szobortól indulnak, majd a városközpontot érintve a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont felé veszik az irányt, innen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Református Gimnázium irányába haladnak tovább.

„A Nemzetközi Diáknap alkalmából arra a hetven évvel ezelőtti napra emlékezünk, amikor Hitler parancsára bezárták az összes csehországi és morvaországi felsőoktatási intézményt. Összesen 1200 pedagógust és diákot hurcoltak el koncentrációs táborokba, illetve kilenc diákvezetőt ki is végeztek"- magyarázta Igaz Máté.

A szervezők minden résztvevő fiatalt szerettel várnak a felvonulásra - tette hozzá.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: