2010-07-31 20:56:39• hírek • Szatmár.ro

Felvirágozhat a feketepiac

Romániában emelkedik a leggyorsabban és a legnagyobb arányban a dohánytermékek és az alkohol ára. Ez pedig a feketepiac felvirágázásához vezet.

Romániában egy havi bruttó fizetésből 174 doboz cigarettát vásárolhatunk, míg például egy luxemburgi bérből 1127 csomag dohánytermékre futja. Norvégiában a legdrágább a cigaretta, itt 8,13 eurót kell kiadni egy dobozért, Szerbiában pedig messze a legolcsóbb, itt 0,63 euróba kerül. Románia a középmezőnyhöz tartozik az átlagosan 2,45 eurós árral.

Azt, hogy valóban mekkora a különbség az árak és az országok között a fizedtések tükrözik a legjobban: míg egy norvég bruttó átlagbére akár 4137 euró is lehet, addig Romániában is csak keveseknek jut 428 eurós fizetés.

Gilda Lazar, a Japan Tobacco International (JTI) romániai illetékese szerint, a hazai dohányáremeléseknek főként a cigarettacsempészek látják majd a hasznát, hiszen a tehetősebbek amúgy is megvásárolják majd a prémium kategóriás cigarettákat, viszont az olcsóbb kategóriás dohányárukra már nem fogja futni a szerényebb jövedelműeknek, hiszen azok sem lesznek már annyira olcsók.


A cigaretta-piac 20 százalékát a csempészáruk uralják
A JTI felmérése alapján a romániai cigarettapiac több mint húsz százalékát uralják a csempész dohányáruk


A szatmárnémeti piacokon szinte bármelyik boltban árusított cigarettafajtából lehet vásárolni: az ukrán származású dohánytermékek pedig sok esetben 2,5-3 lejjel kerülnek kevesebbe. Egy átlagos minőségű és árfekvésű csomag, jelenleg 10,3 lejes áron kínált cigaretta a piacokon már 7-7,5 lejért is beszerezhető. Ha pedig a vásárló nem egy-két dobozzal, hanem egy vagy több kartonnal vásárol, ebből az árból még engednek is a feketézők. A megkérdezettek szerint a tanulság nem más, mint az, hogy a tehetősek az áremelkedés ellenére is megvásárolják kedvenc dohánytermékeiket, a szerényebb pénztárcájúak közül pedig néhányan leszoknak, mások pedig átállnak a feketepiacra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: