2007-02-20 12:07:59• hírek • Tamás Jakab

Középiskolás problémák

 Lélekbúvár rovatunkban a középiskolások neveléséhez ad tanácsot a pszichológus.

Előző héten az V-VIII osztályos gyermekekkel kapcsolatos nevelési tanácsokról írtunk. Fleisz Kinga pszichológus segítségével most a középiskolások problémáit vázoljuk fel.

A IX-XII-es diákok esetében a problémák fokozottabban éreztetik hatásukat. Átesnek fizikai változásokon, és még inkább elkülönülnek a fiúk és a lányok. Ez az időszak bővelkedik szerelemben és barátságban, így egyre kisebb hangsúlyt kap a család, s a barátok válnak a viszonyítási alappá - tudtuk meg Fleisz Kinga pszichológustól.

Ami új dolog a középiskolások esetükben, az a pályaválasztás. Sok esetben a szülő nyomást gyakorol a gyermekére, irányítani próbálja őt. Ez legkevésbé sem helyes, ne irányítsunk, hanem legfeljebb javasoljunk. Üljünk le vele, és beszéljük át a dolgokat, hallgassuk meg a véleményét. Általában több információval rendelkeznek a világról, mint a felnőttek, de ez közel sem azt jelenti, hogy tapasztaltabbak lennének. Minden iskolában van pályaválasztási tanácsadó, akit érdemes felkeresni, amennyiben bármilyen bizonytalanság áll fenn. A Caritas Drogprevenciós Irodája is indít hasonló jellegű foglalkozásokat, amelynek keretében a fiataloknak segítenek abban, hogy eldöntsék, hogyan tovább.

Ebben az időszakban előfordul, hogy nem tudják pontosan, felnőttek-e vagy gyerekek. Ez azért fordulhat elő, mert egyes kérdésekben felnőttként kezelik őket, míg más esetekben csak gyereknek tekintik.

Következetesnek kell lenni - hangsúlyozza a pszichológus. Ez leginkább a büntetések területén kell hangsúlyos legyen. Inkább legyen kisebb a büntetés, de azt teljes mértékben tartsuk be. Ha a gyerek azt látja, hogy bármit tehet, a büntetés elmarad, nem fog minket komolyan venni. A büntetéseket lehetőleg variáljuk, hogy ne tudjon rájátszani.

A beszélgetések alatt éreztetni kell vele, hogy amit mond, annak súlya van, és nem falra hányt borsó. Ne legyünk kioktató jellegűek, ezzel ugyanis nem érünk el megfelelő hatást - hangsúlyozta Fleisz Kinga.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: