2014-04-09 18:15:31• hírek • Kocsis Zoltán

Felveri a gaz Szatmárnémeti parkjait – szerződés még jó ideig nem várható

Virág állott, most gaztenger – így lehetne jellemezni Szatmárnémeti korábbi ékességét, a régi központ parkját, ahol a színes árvácskák immár ki sem látszanak a gazból. Mindez azért, mert a polgármesteri hivatal nem volt képes megfelelően előkészíteni a közbeszerzési pályázatot.

A kellemes áprilisi időben, a tavaszi napsütésben az embernek megnő a kedve egy sétához, néhány szabadban eltöltött perchez. Amennyiben városban lakik, akkor nem nagyon marad más választása, mint hogy a parkban sétáljon kicsit. Szatmárnémeti második legnagyobb és talán legszebb parkja a város régi központjában található. A Szabadság-tér az előző években igazi ékessége volt a városnak. A sok omladozó műemléképület között üdítően hatottak a különböző élénk színekben pompázó virágok: tulipánok, árvácskák.

Jelen pillanatban azonban, ha valaki végigsétál a Szabadság-téren, bizony alaposan meglepődhet: a virágágyásokat oly mértékben felverte a gaz és a gyom, hogy jó néhány ágyás gyakorlatilag elvész az üde zöld tengerben. Az árvácskák alig látszanak ki a csomós harangvirág és egyéb mezei növény közül. Mindennek az oka, hogy a szatmárnémeti önkormányzat jelenleg nem áll szerződéses viszonyban egyetlen olyan céggel sem, amely karbantartaná a parkokat. Mindezt annak ellenére, hogy lassan április közepén járunk...

Az előző év végén lejárt a szerződése azoknak a cégeknek, amelyek az előző négy évben a parkok karbantartásával foglalkoztak. Noha az új közbeszerzési pályázatot még tavaly szeptemberben meghirdették, új szerződést azóta sem kötöttek. Ennek oka igen egyszerű: az első pályázati kiírás hibásnak bizonyult, így újat kellett kiírni. Az új pályázatokat pedig május elején nyitják majd meg: a kiértékelés folyamata, az ilyenkor szokásos fellebezések elbírálása miatt könnyen meglehet, hogy ránk köszönt az ősz, amíg lesz új aláírt kontraktus.

Addig pedig...

Jelenleg a polgármesteri hivatal égisze alatt működő közterület-fenntartó szolgálat (ADP) helyettesíti a cégeket. Csakhogy amíg az előző évben négy-öt cég látta el ezeket a feladataokat, addig az ADP-nek információink szerint jelenleg két (!) kaszája van. És akkor még nem beszéltünk a virágok termesztéséhez, elültetéséhez, gondozásához értő emberekről és az ehhez szükséges eszközökről....

Az ADP ugyan olcsóbban dolgozik, ember hiányában munkájának nem sok látszatja van. A jelenlegi kapacitása arra elég, hogy a húsvéti ünnepek közeledtével lekaszálják a füvet a templomok közelében - kedden és szerdán például az Árpád utca parkjaiban nyírták a gazt.

Az előző négy évben több cég - köztük a komoly humánerőforrás-kapacitással rendelkező Florisal - felelt a parkok rendben tartásáért. Jelenleg a polgármesteri hivatal két csomagban bocsátotta árverésre a munkát: a Szamos jobb és bal partján fekvő városrészekre külön kell licitálni.

Értesüléseink szerint a munkálatok értéke évente meghaladja a két millió lejt. Amíg tehát eldől, ki és melyik cég dolgozhat meg ezért az összegért, Szarmárnémeti virágágyásaiban a csomós harangvirágokat csodálhatjuk meg az árvácskák helyett. Elárvult parkok elárvult árvácskái pedig némán kérdezik: elárvult az egész város?

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: