2006-08-12 21:16:39• hírek • Szatmár.ro

Dinamizmus és vezetési élmény

 Az Audi S3 kiemelkedő pozíciót foglal el a prémium kompakt kategóriában.

Most a sorozat csúcsmodellje, az Audi S3 is készen áll a rajtra, 195 kW (265 LE) teljesítménnyel és quattro állandó összkerékhajtással.

Sziporkázó teljesítményével a tökéletes, színtiszta vezetési élmény elérésére törekszik, amelyhez kiváló mindennapi használhatóság párosul - akárcsak valamennyi Audi S típus esetében.

Az S3 újraértelmezi kategóriájának standardjait egy sportautó szintjén. 5,7 másodperc alatt sprintel 100 km/órára, és a gyorsulásnak csak a 250 km/óra tempó elérésekor szakad vége. A kétliteres, négyhengeres, turbófeltöltésű, közvetlen befecskendezésű FSI benzinmotor agresszív erejével, pörgősségével és zengő hangjával bizonyítja képességeit kiegyensúlyozott viselkedésű, nagyteljesítményű erőforrásként.

Ez az erő a hatfokozatú sebességváltón és a quattro állandó összkerékhajtási rendszeren keresztül jut el a hatalmas, 18 col átmérőjű könnyűfém keréktárcsákon feszülő gumiabroncsokig. Az S3 új S sport felfüggesztései extrém sportos vezetési stílust tesznek lehetővé, az elérhető legmagasabb szintű kényelem mellett. Ez a sportos kompakt típus energikusan reagál a kormánymozdulatokra, pontos és biztos kezelhetőséget kínál, valamint a quattro technológiának köszönhetően kanyarokban a lehető leghatékonyabb kigyorsítást teszi lehetővé.

A háromajtós sportautóban rejlő dinamizmus már első pillantásra is nyilvánvaló. Új megjelenést kapott a sportos, króm szegéllyel ellátott "single frame" hűtőrács, a hatalmas levegőbeömlőket tartalmazó első szoknya, illetve a küszöbök. A hátsó szoknyába platinaszürke diffúzort, bal oldalára két S-stílusú ovális, krómozott kipufogóvéget építettek be. Az autó megjelenését alumíniumhatású külső visszapillantó tükrök és a karosszéria színére fényezett tetőlégterelő fokozza.

Az utastér sportos hangulatot áraszt, a legjobb minőségű anyagokkal és gondos megmunkálással. Legmeghatározóbb elemei a hatékony oldaltámaszokkal ellátott sportülések, a fekete vagy kérésre ezüstszínű tetőkárpit, illetve a különleges számokkal és mutatókkal ellátott műszeregység.

A pedálok, a sebességváltó gomb és a szellőzőrostélyok alumíniumhatásúak, a dekorbetétek zongorafekete, alumínium vagy nyírfaszürke színben rendelhetők. A bőrbevonatú sport kormánykeréken, a műszeregységen, a sebességváltó gombon és a küszöbléceken vörös és ezüst S3 emblémák találhatók. Az ülések szövet/bőr kombinált kárpitozással készülnek, de opcióként Alcantara/bőr vagy teljes bőrkárpitozás is rendelhető. A kéttónusú bőrüléseket középső részükkel megegyező színű varrás díszíti.
Az S3 erőforrása mindent tud, ami egy erőteljes sportmotortól elvárható, és páratlanul teszi a dolgát. A 2.0 TFSI, amely egyesíti a közvetlen befecskendezéses és a turbófeltöltéses technológiát, 195 kW (265 LE) teljesítményt nyújt, 6000 percenkénti fordulatszámon. Ráadásul már 2500 percenkénti fordulatszámnál lenyűgöző, 350 Nm nyomatékot kínál - és ez a vonóerő nem is csökken egészen 5000 percenkénti fordulatszámig. Vegyes használatban a 2.0 TFSI újabb előnyös tulajdonságáról tesz bizonyságot, mindössze 9,1 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként - újabb bizonyíték az Audi TFSI technológiájának jövőbe mutató hatékonysága mellett.

Az új motor az A3-ban alkalmazott erőforrás továbbfejlesztett változata, amely azonban alapvető változtatásokon esett át. Az új, nagyobb turbina- és kompresszorlapátokkal ellátott turbótöltő 1,2 bar töltőnyomást állít elő - ami kivételesen magas érték. Az átalakított töltőlevegő-hűtő jelentősen csökkenti az összesűrített levegő hőmérsékletét, így növelve az égéshez nélkülözhetetlen légtömeget.

 A hatalmas erőt erősebb csapszeggel ellátott dugattyúk és új csapágyakkal szerelt erősített hajtórudak viszik át a főtengelyre. A motorblokk merevebb lett, valamint a hengerfejet új, rendkívül hőálló ötvözetből készítették.

A kipufogószelepeket működtető vezérműtengely vezérlését a nagyobb teljesítménynek megfelelően állították be. A megnövelt keresztmetszetű, nagynyomású befecskendezőelemek egyenesen az égéstérbe fecskendezik a benzint.

Mindezen haladó megoldások ellenére a nagyteljesítményű turbómotor tömege mindössze 152 kilogramm, ami kevesebb a közvetlen versenytársak hasonló erőforrásainál, és a tengelyek közötti súlyelosztásra is kedvező hatással van. Kompakt méreteinek köszönhetően a 2.0 TFSI keresztben is beépíthető, ami rendkívül jótékonyan befolyásolja az S3 utas- és csomagterének méretét.

Sportosan kemény karakteréhez illően az új Audi S3 hatfokozatú, szűk fokozatelosztású, kézi kapcsolású sebességváltóval készül. A kapcsolási utak hossza lerövidült, még sportosabb és pontosabb váltásokat téve lehetővé. Akárcsak valamennyi Audi S típus, az új S3-ban is mind a négy kerék hajtott, amiről a quattro állandó összkerékhajtási rendszer gondoskodik. A nyomatékot a súlyelosztás javítása miatt hátul elhelyezett, elektronikusan vezérelt többtárcsás tengelykapcsoló osztja el a mindenkori körülményeknek megfelelően - kellő tapadást és maximális menetbiztonságot nyújtva. Az erőátvitel valamennyi elemét megerősítették, hogy megbirkózzanak a motor tekintélyes nyomatékával.

 A kezelhetőség tekintetében az Audi S3 egy nagyteljesítményű sportautó valamennyi jellemzőjét felvonultatja: azonnal reagál a kormánymozdulatokra és nagy kanyarsebességet tesz lehetővé. Az A3 kifinomult felfüggesztését - segédkeret elöl és hátul, alsó háromszög lengőkarok elöl és a négylengőkaros felfüggesztések hátul - tovább finomították.
A rugók és a lengéscsillapítók keményebbek, a karosszéria 25 milliméterrel alacsonyabbra került, mint az alapkivitelű felfüggesztéssel szerelt A3 esetében. Az első felfüggesztés tömegét alumíniumból készült lengőkarok és bekötések csökkentik. A merevebb futóműágyazások és az elektromechanikus kormányzás sportosabb karakterisztikája még nagyobb dinamizmust és precizitást eredményez. A 18 colos könnyűfém keréktárcsák és 225/40 méretű abroncsok biztos tapadásról gondoskodnak. A 17 colos, sport fékbetéteket tartalmazó fékrendszer maximális lassulást biztosít, a feketére festett féknyergek S3 emblémát viselnek.

Az extrák között alul kiegyenesedő karimájú bőrbevonatú kormánykerék és dönthető kagylóülések is szerepelnek. A szórakoztatás területén az Audi bemutatja új generációs hangrendszerét. A prémium csomag a Bose audiorendszer mellett univerzális csatlakozást is tartalmaz mobiltelefonokhoz és iPodhoz. Az alapfelszereltség része a deluxe automatikus légkondícionáló berendezés, az új, köridőmérő funkcióval ellátott vezetői információs rendszer és a riasztórendszer. Az első ködfényszórók és a nappali világítást is tartalmazó xenon plus fényszórók kihangsúlyozzák a lenyűgöző ár/teljesítmény arányt.

ma.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: