2013-01-15 15:20:45• hírek • MTI

Felülvizsgálati látogatásra érkezik Bukarestbe az IMF

A Romániával megkötött hitelmegállapodás keretében kezdi el a soron következő hetedik és nyolcadik felülvizsgálati látogatását kedden Bukarestben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely a román hatóságokkal az idei költségvetésről és a szerkezeti reformokról tárgyal.

A január 29-ig tartó látogatás során a román hatóságok azt remélik, hogy az első héten sikerül megállapodniuk a nemzetközi hitelezőkkel az idei állami költségvetés-tervezet fontosabb sarokszámairól, valamint az IMF újabb haladékot ad azoknak a kötelezettségeknek a teljesítésére, amelyeket a román hatóságok még nem tettek meg a jelenlegi hitelmegállapodás keretében.

Liviu Voinea, a költségvetésért felelős román tárca nélküli miniszter elmondta, az eddig folytatott előzetes tárgyalásokon sikerült jelentős előrelépést tenni a büdzsétervezet véglegesítése érdekében, és reményeik szerint január 21-ig sikerül megállapodniuk a nemzetközi hitelezőkkel. Így a költségvetés már az IMF távozása előtt egy héttel eljuthat a parlamenti szakbizottságokhoz.

Voinea szerint Romániának a szerkezeti reformok terén vannak teljesítetlen kötelezettségei, ezek főleg az állami vállalatok privatizációjára, és működésük hatékonyságának növelésére irányuló intézkedésekre vonatkoznak. Így is vannak azonban eredmények, hiszen a román állami költségvetésből fele annyi pénzt fordítottak tavaly az állami vállalatok működésére, mint 2011-ben. A cél az, hogy a költségvetésből ne kelljen finanszírozni az állami cégek működését, hanem tartsák el magukat, és váljanak nyereségessé. Az IMF ennek érdekében azt kérte Romániától, hogy a versenyszférából érkező tapasztalt külföldi vagy román menedzsereket nevezzenek ki a problémás vállalatok élére. Ez nem valósult meg maradéktalanul, mint ahogy a privatizációban is vannak késések.

Victor Ponta román miniszterelnök egy hétfői nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy az IMF megérti, tavaly két választás és egy népszavazás volt Romániában, ezért a reformok lelassultak, de azt ígérte, hogy az idén felgyorsítják. Ponta reméli, hogy az eddig nem teljesített kötelezettségekre legkésőbb szeptemberig haladékot kapnak.

A kormányfő szerint a mostani látogatáson nem kerül szóba egy újabb esetleges hitelmegállapodás megkötése, hiszen a jelenlegi csak márciusban jár le, és előbb azt kell lezárnia Romániának ahhoz, hogy tárgyalhassanak egy újabbról.
Románia 2011-ben kötött 3,6 milliárd euró értékű elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást az IMF-el, amely később az Európai Bizottság és a Világbank kölcsönével is kiegészült, így annak összértéke eléri az 5,3 milliárd eurót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: