2014-01-21 15:18:23• hírek • MTI

Felülvizsgálati látogatáson az IMF Bukarestben

Felülvizsgálati látogatásra érkezett kedden Bukarestbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank szakembereiből álló küldöttség, amely a Romániának nyújtott elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében tett vállalásairól tárgyal a hatóságokkal.

A mostani a második felülvizsgálati látogatás, de még az első lezárása is hátra van, miután a kormány tavaly év végén elhalasztotta az üzemanyagra kivetett plusz jövedéki adó bevezetését. Ennek az intézkedésnek - amelyről megállapodtak a november elején zárult első felülvizsgálati látogatáskor a kormány képviselői és az IMF küldöttség - január 1-től kellett volna hatályba lépnie, de Traian Basescu államfő nem értett egyet a hét eurócentes jövedéki adóemeléssel, és nem látta el kézjegyével a memorandumot, ami az első felülvizsgálati látogatás következtetéseit és a román hatóságok vállalásait tartalmazta. Ezt követően az IMF igazgatótanácsa nem tűzte napirendre december közepén az első felülvizsgálati látogatás lezárását.

A Victor Ponta vezette kormány elhalasztotta a hét eurócentes jövedéki adó bevezetését április 1-jére. Ez az ügy továbbra is belpolitikai vitát okoz Romániában, hiszen Basescu a múlt héten megerősítette: ő továbbra sem ért egyet a hét eurócentes jövedéki adó kivetésével. Ugyanakkor Ponta közölte, a bukaresti kormánynak nem áll szándékában április 1-jénél tovább halogatni az intézkedés életbe léptetését.

Guillermo Tolosa, az IMF romániai és bulgáriai képviselője korábban úgy nyilatkozott, hogy a felülvizsgálati látogatáson szóba kerül, milyen intézkedéseket hoz Bukarest a jövedéki adó elhalasztása nyomán keletkezett költségvetési bevételkiesés pótlása érdekében. Emellett a gazdasági reformok is terítékre kerülnek.

Románia az idén 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélban állapodott meg nemzetközi hitelezőivel. Románia 4 milliárd euró értékű, kétéves elővigyázatossági hitelszerződésben állapodott meg tavaly szeptemberben az IMF-el, amit fele-fele arányban biztosít a washingtoni pénzintézet és Brüsszel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: