2014-11-10 12:08:19• hírek • Szatmar.ro

Felújították a 100 éves szamoskóródi református templomot

Isten kegyelméből teljes felújítást végeztek a szamoskóródi református templomon és környékén. Az elmúlt évek kitartó munkája kézzelfogható csoda a maroknyi közösségben. Hálát adva ezért a gondviselő Istennek Csűry István püspök úr jelenlétében vasárnap ünnepiséget tartottak, amelyhez csatlakozott a Szatmári Református Egyházmegye Vizitációja is.

A vasárnap délután 14 órakor kezdődő istentiszteleten a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főpásztora Lukács evangéliuma 12. részének 54-től 59-ig terjedő igeszakasza alapján hirdette Isten Igéjét. „A tanulás klasszikus helye az iskola, de a templom is, ahol az idők jeleire tanít bennünket Isten, olyan dolgokra, amelyek a nehéz helyzetből tudnak kiragadni bennünket. Egyrészt ebből leolvashatjuk azt, hogy Istennek milyen terve van személyesen velünk, másrészt megtanulhatunk helyesen dönteni, ami létszükséglet. A templomban megkapott üzenetet a gyakorlatban kell alkalmazni: a Jézussal való közösség békés szívű emberi magatartást eredményez, rendezve minden emberei kapcsolatunkat. Te vagy az az ember, akinek ez sikerülhet, mert a példa nem csak irigylésre méltó, hanem ragadós!" - buzdított a püspök.

Erdei Árva István házigazda lelkipásztor konferálásában Kovács Sándor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese az ároni áldás szavaival köszöntötte a gyülekezetet. Az esperes abbéli örömét fejezte ki, hogy az utóbbi években többször is összegyűlhettek a szamosháti templomban ünnepelni. A hálaadás ünnepi keretet adott az egyházmegye vizitációnak is, hiszen a bizottság tagjai egyúttal egyházlátogatást is tartottak és mindent rendben találtak. Ezt Csűry Miklós, az egyházmegye főgondnoka is megerősítette, buzdítva a gyülekezetet a hit, a szeretet és az ima összetartó erejére.

Lelkipásztorok is szép számban jelentek meg a lélekemelő ünnepségen, egy-egy igét hozva: Kajtár Gyula és Fodor Elemér nyugalmazott lelkészek mellett Nagy Erika Sárközújlak, Korda Zoltán Szatmár-Láncos, Győrbíró Sándor Kiskolcs, Király Lajos Batiz, Gál Sándor Gencs, Varga Szilárd Józsefháza, Christoph Tapernoux Sankt Gallen (Svájc), Higyed János Szatmár-Kültelek, Jobb Domokos Ombód, Kürti Tamás Szatmárgörbed és Aranyosmeggyes, Apjok Artur Nagykolcs, Kiss József Szatmárpálfalva, Pakulár István Tasnád, Genda Árpád Pettyén, Rácz Ervin Erdőd, Vezentan Dan a helyi ortodox közösség képviseletében mondott bibliai köszöntőt.

Házigazda lelkipásztor elmondta, a felújított templom ugyan száz évvel ezelőtt még nem volt készen, de az első világháború kitörése előtt falai már álltak, és éppen a háború kitörése miatt nem sikerült befejezni akkor, csak pár évvel később. Az erre az alkalomra elkészített emléktáblát a gyülekezet gondnokával együtt a püspök úr leplezte le. Kocsis Tibor vállalkozó tiszteletbeli presbiterré való avatása után a gyülekezet néhány jelenlegi és elszármazott tagja énekkel és verssel szolgált.

A biztatás és szeretet mindenkinek jól esik, még a lelkipásztornak is. Nos, a Szamoskóródi Református Egyházközség Presbitériuma és Nőszövetsége tagjai, a rendezvény legemelkedettebb pillanatában a pásztor hívó hangjára az úrasztala köré álltak és megajándékozták fiatal lelki vezetőjüket. Egy palást és egy bocskai a gyülekezet részéről példamutató jele volt annak, hogy szeretik a lelkipásztort és az általa hirdetett Igét. A himnusz eléneklése után az esperesi vizitációs bizottság tagjai a presbiterekkel együtt még aláírták a hivatalos jegyzőkönyvet, majd jó hangulatú szeretetvendégségen vettek részt.

A templom igenis a tanulás helye. Az egyetlen olyan hely volt évtizedekig, ahol a magyar kultúrát oktattak, ahol értéket közvetítettek és ma is az a hely, ahol bölcsességet Istentől kapunk. Amit a kóródiak által cselekedett Isten, az legyen a jövőben is követendő, tanulandó példa. Az a tény pedig, hogy a Szamosháton, az egész soron felújított, vagy éppen felújítás alatt lévő református templomokkal találkozunk hálaadásra serkent!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: