2015-06-17 17:03:22• hírek • Szatmar.ro

Felújították Szék Árpád-kori református templomát

fotó: mult-kor.hu
fotó: mult-kor.hu

A néphagyományairól híres erdélyi Szék községben pénteken tartják az elmúlt két évben felújított Árpád-kori műemléktemplom műszaki átadását - tájékoztatták az MTI-t szerdai közleményükben a felújítás tervezői és kivitelezői.

A műemlékvédő szakemberek megerősítették a templom tartószerkezetét, külső és belső falait, felújították a díszítőelemeket és a szószéket. A helyreállítás során feltárták és konzerválták a templom valamennyi történeti vakolatát és festésrétegét, valamint a lehetőségek szerint láthatóvá tették azokat. A falképek mellett a templom valamennyi faragott kőelemét és festett fa műalkotását restaurálták. Állagfelújítási munkálatokat végeztek ugyanakkor a templomot körülvevő falon is.

A restaurálási munkálatokat az épület rossz műszaki állapota tette szükségessé. A beruházás összértéke meghaladja a tízmillió lejt (700 millió forint), amelyet pályázati úton szerzett európai uniós alapokból finanszíroztak.

Az MTI-hez korábban eljuttatott tájékoztató szerint az utolsó órában kezdődött el a 13. század közepén épült, ám többször átépített templom felújítása, az épület szerkezeti egységeinek többsége ugyanis az összeomlás határán állt. Amint a tájékoztatóból kiderül, az épület szerkezete évszázadok óta nem megfelelő, ám a 20. században történt beavatkozások felgyorsították a károsodási folyamatot.

A széki műemléktemplom a Kós Károly tervei alapján készült 1946-47-es átalakítás során nyerte el mai alakját. Amint Makay Dorottya, a felújítás főtervezője korábban az MTI-nek elmondta, nem Kós Károly átalakítási koncepciójával volt baj, hanem az átalakítás szerkezeti megoldásai nem voltak megfelelőek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: