2011-08-01 12:45:56• hírek • mti

Felújították Nagybánya egyik jelképét

Befejeződött a Nagybánya egyik jelképének számító Mészárosok bástyája restaurálása. A belső felújítással várhatóan ősszel készülnek el.

A műemlék helyreállítása 1,8 millió euróba került, az összeget zömében a norvég, az izlandi, valamint a liechtensteini kormány biztosította - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfőn internetes oldalán. A bástya első szintjén kialakított úgynevezett multimédia-teremben a bástya rövid történetét a boltozatra kivetített filmecskéből ismerhetik meg a turisták. Második emeletén kiállítóterem kap majd helyet.

"A restaurálás során kiemelték a bástya régi, építészeti elemeit. Gyönyörűen megmaradt a faszerkezete, de a kőből épült rész is szépen tükrözi a 15. századi építészeti stílust" – nyilatkozta a lapnak Ioan Marchis szobrász, a Máramaros Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője.

Az udvaron lévő szökőkutat szükség esetén színpaddá lehet alakítani, ahol a látogatók kisebb előadásokat tekinthetnek meg. Ősztől a bástya udvarának két oldalán a Máramarosban honos népi mesterségeket bemutató műhelyek nyílnak.  A bástya története Mátyás király idejére nyúlik vissza. Az ő idejében épült városfal része volt, mai formáját a 17. század elején kapta. Eredetileg lőportoronynak használták. Nevét onnan kapta, hogy ostrom esetén a bástyát a mészárosok céh védte. A Mészárosok bástyája az egyetlen a nagybányai bástyák közül, amely napjainkig is épen megmaradt.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: