2009-06-13 14:11:57• hírek • TI/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ

Felújítják az urándúsító programot

Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy - válaszul az ellene hozott ENSZ-szankciók megszigorítására - újra hozzálát urándúsító programjának megvalósításához. Egyúttal határozott katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálnák elszigetelni az országot.

Mindezt a KCNA hivatalos hírügynökség adta hírül, az észak-koreai külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva, aki figyelmeztetett, hogy országa bármilyen blokádot háborús cselekménynek fog tekinteni. A szóvivő azt is kijelentette, hogy országa katonai célra fogja felhasználni az összes plutóniumot, amelyet a jongbjoni atomreaktor fűtőanyagának újbóli feldolgozásával nyer ki.

A külügyi nyilatkozatot néhány órával azután tették közzé, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel megszigorította a phenjani kommunista rezsimet sújtó szankciókat, reagálásként az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott tiltott föld alatti atomrobbantásra. A világszervezet azon korábbi büntetőintézkedéseit szigorította meg, amelyet 2006 októberében fogadott el, Észak-Korea első kísérleti atomrobbantására reagálva.


Észak-Korea katonai akciót helyezett kilátásba.

 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: