2018-06-08 09:15:20• hírek • Szatmar.ro

Elkezdődött a visszaszámlálás: 15 millió lej Vetés utcáira

Három-négy évnyi megfeszített munka kezdetén áll Vetés község. Az út végén viszont három teljesen más falu ígérete csábít. Az önkormányzat ugyanis elkezdte az utcák korszerűsítésének előkészítését. Ám több lesz ez, mint egyszerű aszfaltozás!

 

Sártengernek tűnt idén ősszel-télen a legtöbb utca Vetésen és Óváriban. Tisztában volt ezzel a polgármesteri hivatal is, amely azonban kénytelen volt bevállalni ezt a kellemetlenséget. „Az volt a célunk, hogy minél hamarabb végezzünk az ásásokkal”, magyarázta Ilyés Gyula polgármester. „Ennek is köszönhető, hogy a szennyvízhálózat építését április végén befejezik Óváriban, az ivóvázhálózat pedig már el is készült, nyomás alá van helyezve. Vetésen pedig a kanalizálási hálózat túlnyomó többsége szintén elkészült”, vont mérleget a polgármester.

 

Még ha egyesekben elégedetlenséget váltott is ki a kialakult helyzet, a polgármesteri hivatal nem tétlenkedett, a háttérben már készítette is a község utcáinak teljes körű korszerűsítési terveit. És itt nem csak aszfaltozásról van szó! „Nem csak leaszfaltozni akarjuk az utcákat, hanem azok képét teljen átalakítani”, engedett betekintést terveibe Ilyés. „Kerítéstől kerítésig rendbe kívánjuk tenni a közterületet. Minden utcához személyre szabott terv készült: milyen vastagságú aszfaltra, milyen széles járdára, milyen lefolyókra van szükség!”

 

Az igazán nagyszabású munkálatok az elkészült tervek szerint mintegy 15 millió lejbe kerülnek majd. Mind a munka volumene, mind az összeg nagysága sejteti: bizony nem egyetlen év alatt valósulnak meg. A legoptimistább becslések szerint is legalább három-négy évre lesz szükség.

 

„Készülnek a szükséges dokumentációk, zajlik a tervezés, folyamatban van a tenderezés. Reményeink szerint év végéig mindezzel végezni tudunk, az igazán nagy, látványos munka pedig 2019-ben kezdődhet el”, vázolta fel az ütemtervet a polgármester.

 

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy az idén nem lesz aszfaltozás. Vetés és Óvári összesen tíz utcájában rövidített eljárással zajlik a közbeszerzés, ami lehetővé tette, hogy május-júniusban elkezdődjön a munka. Ősszel pedig be is fejeződjön. Ez a tíz utca Vetésben a Teilor (köznyelven forgó neve Kis iskola utca), a Stadion, a Park (Parcului), a Kis (Mica) és a Szabadság (Libertatii) utcák, Óváriban pedig a Szamos (Somesului), a Kölcsey Ferenc, a Stadion, a Töltés (Digului) és a Nagy utca (annak a kultúrház felőli része).

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: